Конкурс за овощар на годината ще се проведе за пръв път по време на тазгодишното специализирано изложение Дунавски овощари 2019, което ще се проведе на 30 март в зала „Арена Монбат“. Ще бъдат отличени най-добри в три категории - овощар до 24, до 40 и над 40 години. Критериите за оценка все още се уточняват, но е ясно, че за призьорите ще има награди от фирми, участващи в изложението, съобщи за „Утро“ председателят на Сдружение „Дунавски овощари“ Николай Колев.
Над 30 фирми от България, Румъния, Гърция и други държави ще участват в изложението и то ще бъде по-мащабно от миналогодишното. Сред тях има компании, специализирани в производство на посадъчен материал, препарати за растителна защита, торове и хранене на растенията. Заедно с тях всички големи преработвателни предприятия и хладилници ще очакват фермерите за дискусии и уговаряне на сделки по време на b2b срещите.
Като интересна новост, която за пръв път ще бъде представена пред русенска публика, Колев посочи продуктите на гръцка фирма, предлагаща биоагенти, които убиват вредителите по овошките.
„Предлагат живи насекоми, които се хранят с вредните насекоми и по този начин заменят пръскането с инсектициди. Стара идея, използвана още в древен Китай, но после забравена заради много по-лесната употреба на защитни препарати. Сега обаче тази идея се възражда заради растящия интерес към биологичното производство, изключващо третирането с химически агенти“, обясни председателят на дунавските овощари. 
Сдружението е отправило покани до всички браншови съюзи в страната и има потвърждения от колеги от Добрич, Сливен, Пловдив и др. Програмата предвижда и дискусии по актуални теми, като във фокуса ще бъде Общата селскостопанска политика и дебатът за новия програмен период след 2020 г. Покана е отправена и към земеделското министерство, което вероятно ще прати свои представители за участие в дискусиите.