Националната криминална агенция на Великобритания е убедена: има основание, че голяма част от парите за кампанията преди референдума за Брекзит през 2016 г. идват от съмнителни източници. Това става ясно от мащабно разследване на германската телевизия ZDF.

В центъра на вниманието е британският бизнесмен Арън Банкс, кукловод и близък приятел на бившия лидер на Британската партия на независимостта (UKIP) Найджъл Фарадж. През негови офшорни сметки са минали дарения за почти 9 милиона паунда.

Документалният филм на “ZDFzoom” поставя въпроса: Бил ли е референдума за Брекзит комплот с цел да изпробва границите на демокрацията? Разследването показва, че на избирателите тайно и възможно най-ефективно е оказвано въздействие. Дирк Лабс, авторът на “ZDFzoom”, проследява не само паричния поток, но и е разговарял с вътрешни хора от кампанията и задава въпроси на Найджъл Фарадж, бившия шеф на Британската партия на независимостта. Фарадж разказва в интервюто за влиянието в кампанията на Стив Банън, бивш съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп и един от големите играчи в тази история.

Конкретно става дума за кредити за милиони, които са получени от банки за кампанията в полза на Брекзит. Вероятно парите са получени от фирми със седалище остров Ман и Гибралтар. Междувременно Националната криминална агенция на Великобритания (НКА) провежда разследване. Тя трябва да разкрие евентуалното скрито финансиране на кампанията.

Найджъл Фарадж говори открито в интервюто колко тясно са работили лагерите и колко важен е бил бившия съветник на Тръмп, Стив Банън. „Преди това нямах никакви съюзници в медиите, нито един глас. Тогава Стив ни помогна. Когато имаш много гласове на твоя страна, тогава нещата се променят“, казва Фарадж. Според него „понякога хората имат желание „за едно гюле, което да разруши старата система на „надутите“ политици. Един от разобличителите, работил за кампанията е убеден, че „различните кампании за Брекзит са нарушавали закона, използвали са цяла мрежа от форми, за да се сдобият с повече пари“. Според него без тези измами изходът от референдума щеше да е друг.

Авторът на предаването “ZDFzoom” Дирк Лабс пита в Брюксел какви мерки трябва и изобщо могат ли да се вземат с оглед на европейските избори, за да се регулира и контролира дигиталната изборна кампания.