Луксозен недвижим имот на Цветан Цветанов предизвика сериозен дебат сред водещите политици в страната, в който се включи и президентът Румен Радев.

В центъра на скандала е луксозен имот в столичния квартал „Изток“, който председателят на ПГ на ГЕРБ е купил, според медийни публикации, на цена много по-ниска от пазарната. Темата се разрасна, след като стана ясно, че с апартаменти от същата фирма-строител са се сдобили още правосъдният министър Цецка Цачева и депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Днес се появи и информация, че и заместник-министърът на спорта Ваня Колева, която е и кумица на председателя на парламентарната група на ГЕРБ, се оказа негова съседка в луксозната сграда.

Цветанов обясни, че за да придобие новото си жилище е прехвърлил на строителната фирма два от своите стари апартаменти и е доплатил по банков път сумата от 100 хил. лв., за която е изтеглил кредит.

„Апартамент надхвърлящ обхвата на една имотна сделка“

Коментар по темата направи президентът Румен Радев, според когото „случаят с апартаментите далеч надхвърли обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността“.

Държавният глава припомни, че само преди два месеца на своя годишен отчет е призовал Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и другите органи да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. „Много ясно казах, че ако това не се случи, търсенето на справедливост и възмездие може да излезе извън рамките и механизмите на закона“, подчерта Румен Радев.

По думите на президента очевидно няма как антикорупционната комисия, която е назначена и контролирана от г-н Цветанов, да го разследва „по беззъбия закон, наложен от самия него“. „Ако това не се случи, наистина можем да имаме сериозен проблем. И затова поредното, според мен, гарантирано оневиняване на г-н Цветанов ще се размине с моралните присъди на обществото. Това е големият проблем, който ни очаква“, добави държавният глава.

„Атаките срещу мен винаги съвпадат с предизборен период“

Цветанов заяви, че е атакуван заради предстоящите избори. „След като Румен Радев вече взима страна, всеки може да си направи сметка, два месеца преди изборите, каква е основната опорна точка, по която ще се движат нашите политически опоненти. Неформалният лидер на БСП трябва да заеме позиция, както го направи и уважаваната от мен Корнелия Нинова“, заяви той в кулоарите на парламента.

Той категорично отрече новото му жилище да е закупено на преференциална цена, по-ниска от пазарната. Попитан дали има информация дали политици от опозицията имат подобни луксозни жилища, той отговори: „Предполагам. Нито знам, нито ме интересува“.

Сидеров ще търси имотен съвет от Цветанов

По темата взе отношение и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Той коментира в НС дали този случай ще се отрази на стабилността на управляващата коалиция.

„Веднага щом остане свободен, ще го попитам и аз как да си купя евтин апартамент. Продължавам да живея под наем, а малкият расте. На 3 години и половина стана. Трябва някакво жилище да му взема“, коментира шеговито лидерът на „Атака“.

На въпроса има ли бъдеще Цветанов като брокер на недвижими имоти, Сидеров отговори: „Да, определено! Смятам, че няма да остане гладен. Ще се препитава. Това е един много сериозен бизнес, трябва да хванеш вълната, момента. Изпуснеш ли го, губиш. Но той е много силен в дипломацията, нека не го отклоняваме от този път. Цветанов е днешният Кисинджър“.