Спонсорството за поредна година на едно спортно дружество, което в нашите очи е една фирма - футболният клуб "Дунав", е много спорен въпрос. Това е професионален футболен клуб, който се издържа, от една страна, с финансиране от държавата, от друга страна - има трансфери на футболисти, различни видове субсидии, входни такси от участия на стадиони. Начинът, по който общината се опитва да финансира това спортно дружество, за нас е на ръба на закона. По програма "Спорт" това е единственото спортно дружество, което всяка година получава огромни суми, а има много други спортове, които имат много добри представяния. За нас това е изключително несправедливо разпределение, заявиха вчера  на пресконференция общинските съветници от ВМРО Нина Крушева, Иво Пазарджиев и Траян Тотев, които ще вземат отношение по предложението на общината за спонсорски договор и на днешната сесия. 
Ако то бъде прието от общинския съвет, община Русе и "Дунав" ще подпишат спонсорски договор на стойност 270 000 лева, като срещу получените пари футболният клуб ше рекламира общината с всички средства на съвременния спортен маркетинг. 
Общинските съветници от ВМРО определят като несправедлив и начинът за разпределение на средствата за ремонт на уличната мрежа по селата. С предложение за корекция в бюджета 700 000 лева ще бъдат разпределени за инфраструктура по селата. Разпределянето на средствата е направено на база брой жители в населеното място, но според нас трябва да се направи по-сериозно обследване на уличната мрежа и средствата да се дават на база дължина на уличната мрежа и след анализ на състоянието й, казаха тримата съветници. 
За групата на ВМРО спорни моменти има и в проекта, свързан с подобряването на качеството на въздуха и безплатната подмяна на печките на твърдо гориво. По него Русе е една от шестте общини в страната, които ще получат европейско финансиране за подмяна на неекологичното отопление в 1500 домакинства в общината. 
Програма "Лайф" е хубаво да се случи, но има много неясноти относно раздването на новите уреди и  критериите кога, как, къде. Не е ясно как ще се извърши впоследствие контролът дали ще се използват тези уреди, коментира Тотев, който настоява от администрацията да дадат повече разяснения за програмата, тъй като хората непрекъснато питат. 
Някои от гражданите, които ще се възползват от тези уреди, до момента са горили дърва, което е екологично и нормално, но сега те ще бъдат принудени да използват пелети, чиято цена се повишава ежедневно. Считаме, че много голяма част от тях няма да имат тази възможност и ще прибегнат до старите методи за отопление, отбеляза Иво Пазарджиев.