Една от най-забележителните и най-сложните опери на Джузепе Верди - "Дон Карлос", се подготвя за поредна русенска премиера в афиша на 59-ите "Мартенски музикални дни" идния понеделник. Декорът вече се гради на сцената, снощи пристигна и последният от солистите, когото очакваха в Русе - италианецът Марио Маланини, и днес репетициите продължават ударно.
Режисьорът Славчо Николов усилено работи върху постановката заедно с целия екип от професионалисти. Специално за да направят един впечатляващ "Дон Карлос", в Русе се завръщат творци, които не забравят родния си град. Това са оперните солисти Светла Кръстева - сопраното си идва от Мадрид, за да влезе в ролята на испанската кралица Елизабет Валоа, и Ивайло Джуров - басът ще пее партията на крал Филип Втори. Връща се отново и художникът Иван Токаджиев, който се е наел с нелеката задача да оформи русенската оперна сцена в духа на Испания от времето на Инквизицията, като вплете в сценографията и актуални послания. Този път Токаджиев е тук заедно с дъщеря си Ана-Мария, на която са поверени костюмите.
Изборът на това Вердиево заглавие е мой - аз поемам цялата отговорност, каза вчера на пресконференция директорът на операта Иван Кюркчиев. Амбицията му е това да бъде поредната суперпродукция на Русенската опера, с която да се доказва майсторското можене на културния институт. Произведението се поставя сравнително рядко, тъй като шестте централни персонажа задължително трябва да бъдат първокласни солисти, а не е лесно да се събере такъв състав, поясни Кюркчиев. 
Това е наистина гранд опера, която ще представим по достоен начин и съм убеден, че постановката в Русе няма да отстъпва на най-добрите на световни сцени, каза диригентът Сунай Муратов. Самият той за първи път дирижира "Дон Карлос". Дебютна е и ролята на Елизабет Валоа за Светла Кръстева. За мен това е опера-мечта, отдавна искам да изпълня тази роля, но беше потребно време за гласа ми да влезе в съответствие с партитурата по автора и съм щастлива, че пея тази партия именно в Русе, каза Кръстева. Тук тя се среща отново със съученици, състуденти и приятели - като Иван Кюркчиев, Александър Крунев, Ивайло Джуров. Дебютна е и нелеката роля на принцеса Еболи за мецосопраното Петя Цонева. А баритонът Александър Крунев ще наметне плаща на маркиз Поза за пореден път, но твърди, че в тази елитна компания се чувства прекрасно. 
Иска ми се да поздравя директора Иван Кюркчиев и колегите от операта, че в това трудно време и в условията на изпепеляващо потребителско общество посягат към такива класни заглавия, които ни карат да си припомним, че сме човеци. Това каза на финала на пресконференцията Иван Токаджиев, като обобщи лаконично: "Великолепни изпълнители, добър екип с малко технически възможности, но пък с желание да поддържа високо ниво на естетически критерии и духовност!".