По-малко престъпления, по-голяма разкриваемост, намален брой катастрофи и жертви на пътя - това бяха част от акцентите в отчета на старши комисар Теодор Атанасов за работата на оглавяваната от него Областна дирекция на МВР през миналата година.
Професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи дава добра оценка за работата на русенската дирекция на вътрешните работи, защото има намаление на престъпността и на пътно-транспортния травматизъм, каза зам.главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, който заедно със зам.-директора на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев гостува на отчета.
Неговата препоръка към полицията бе да не чака да получи сигнали за корупционни престъпления, а сами да ги търсят и своевременно да разобличат извършителите.
Регистрираните през 2018-а престъпления са 2495 /2292 криминални и 203 икономически/ срещу 2596 за предната година. 45% от тях са разкрити, като са заловени 1638 нарушители на законите на възраст от 18 до 40 години. За предходната година разкриваемостта е 37%, но извършителите са били с 264 повече. 
Убийствата през 2018 година са пет и всички са разкрити. Четири от тях са битови, а петото е жестокото покушение на журналистката от ТВН Виктория Маринова, за което във вторник Окръжна прокуратура внесе обвинителния акт в съда. Другите четири случая са в бл."Бисер" на ул."Доростол", където внук наръга смъртоносно дядо си; в блок в "Здравец Север", където тъща уби с бухалка зет си; в Голямо Враново - там внук преби до смърт баба си и в Сваленик, който бе разтърсен от убийството на жена от съпруга си заради връзка с друг мъж.
Положителна тенденция към намаляване има при грабежите. Кражбите обаче имат лек ръст и работата срещу тях ще бъде засилена и през тази година. Разкриваемостта при автокражбите е 40%.
Една от основните задачи през миналата година е било намаляване на катастрофите и жертвите в тях. Регистрирани са 331 тежки инциденти с 420 ранени и 15 загинали, осем от които са на опасния път за Бяла. За предходната година убитите в катастрофи са 17. С 14 000 са увеличени актовете и фишовете за различни нарушения.
Приоритетите на дирекцията за тази година са същите като за 2018-а и смятам, че с помощта на прокуратурата ще продължим да се борим успешно срещу престъпността в региона, каза в заключение старши комисар Атанасов.