Петима мъже от ветовската телефонна мафия на възраст от 20 до 32 години излежават дълги присъди в Гърция за опит да измъкнат с лъжи 12 000 евро от местен пенсионер.
Сред мургавите родни изпълнители, които отдавна разработват гръцкия "пазар", имало човек с добър гръцки. Точно той бил "въртачът", както измамниците наричат хората, които набират произволни номера в търсене на жертви. Когато усетил, че попада на податлив човек, престъпникът разиграл етюда с полицейския офицер, който търси помощ срещу телефонни измамници и с апломб поискал дядото да изпълни гражданския си дълг, като даде 12 000 евро на този, който го потърси по телефона.
Пенсионерът първоначално поддал, но бързо се усъмнил в скалъпената история и потърсил полицията. Получил инструкции как да се държи и бандата била светкавично засечена и локализирана. След това се намесила русенската полиция, която задържала "телефонистите", които след съответната съдебна процедура били изпратени в Гърция. А там законът не се грижи толкова много за правата и интересите на бандитите, а пипа здраво и петимата получили от 10 до 15 години затвор.
Още 24 опита за измами на стойност 120 000 лева са предотвратени от русенските криминалисти през миналата година, съобщи директорът на ОД на МВР старши комисар Теодор Атанасов. В резултат на своевременно подадените сигнали са заловени 3 измамници от Ветово и 11 "мулета" от други краища на страната, който трябвало да вземат парите от излъганите хора. 
40 пенсионери обаче са се поддали на измамници и са се простили с близо 350 000 лева. Щетите са със 70 000 лева в повече от 2017 година, когато са били измамени 50 пенсионери, загубили 280 000 лева. 
В началото на януари тази година в Русе се извършени три измами за 8680 лева. Оттогава има затишие.
Русенската дирекция на полицията е единствената в страната, която отчита и всички опити за измами, каза зам.главният секретар на МВР Георги Арабаджиев и похвали специализираната група за борба с тези престъпления за добре свършената работа.