Кризата в Спешна помощ приключи по-малко от две седмици след избухването й. На 7 март бе организиран протест срещу спечелилата конкурса за директорския пост д-р Иванка Маринова и в подкрепа на временния шеф д-р Недка Дикова. Наред с това бяха поставени социални и професионални искания, а ескалацията стигна връхната си точка няколко дни по-късно, когато бяха подадени 44 предизвестия за напускане. Няколко дни по-късно оттеглените оставки бяха 23, а вчера и останалите 21 души декларираха, че остават на работа. Решението бе взето след среща със здравния зам.-министър Бойко Пенков, който посети Центъра за спешна медицинска помощ.
Заместник-министърът е нашият гарант, че условията на труд ще се променят към добро, заплатите ни ще се увеличат и ще работим на седемчасов работен ден, заявиха техни представители.
Уведомих всички, че техният директор е д-р Иванка Маринова и от 1 май всички работещи в Центъра за спешна медицинска помощ ще работят на седемчасов работен ден, както колегите им във всички останали центрове в страната, защото Русе бе единственият град, в който спешната помощ работи на осем часа, каза Бойко Пенков. 
В момента министерството търси всички начини да спре агресията към екипите в линейките с помощта на полиция и прокуратура. Доволен съм от срещата, това са много мили и отговорни хора. Те разбраха, че не съм тук да ги лъжа, а да гарантирам, че условията им на труд ще се променят и от идната година ще се работи по нова система както за дежурства, така и за заплащане. Това е приоритет за нас, по който работим усилено. С колегите се разбрахме по мъжки и всички обещаха да работят за здравето на русенци, като си изтеглят заявленията за напускане, подчерта Пенков.
Относно вървящите в момента финансови проверки в спешния център, зам.министърът каза, че това е приоритет на финансовите органи и той също очаква докладът им с нетърпение.   
Вчера се разбра още, че уволненият дисциплинарно от временната директорка д-р Недка Дикова началник склад с 25-годишен стаж Нина Генова заради пуснатото писмо до медиите в подкрепа на новия директор д-р Иванка Маринова, е възстановена на работа. Уволнението бе извършено ден преди д-р Маринова да встъпи в длъжност.