Държавата трябва да даде на бъдещите пенсионери гратисен период между 3-5 години, за да избират по коя формула ще им се изчислява пенсията. Това препоръча в интервю за БГНЕС икономистът Мика Зайкова.

Поводът за обществения смут е въведената от НОИ нова формула за изчисление. Появиха се десетки сигнали, че бъдещите пенсионери ще бъдат ощетени с до 30% по-ниски пенсии. И НОИ, и синдикатите заявиха, че това няма как да стане, а хората са подведени от некомпетентни мнения по телевизиите.

Хаосът го създадоха уважаемите депутати. Промяната беше вкарана в последният момент в Закона за държавния бюджет за 2019 година. Не беше правено нито обществено обсъждане, нито задължителната оценка за въздействие. Това беше направено с цел да се покрие дефицитът на НОИ от самите пенсионери, обясни Зайкова.

Първият проблем е, че в електронния регистър на НОИ има данни за трудовия стаж на хората от 2000 година насам, но не и преди това. Останалата информация е на хартиен носител, по трудовите книжки, УП-та и по архивите на предприятията, които се пазят 50 години.

Вторият проблем е какво заличи новата формула на НОИ. Промени се индивидуалният коефициент, т.е. приносът на отделния човек като осигурителен доход.

Икономистът цитира данни на НОИ, според които 68,7% от работещите се осигуряват на минимална заплата. „Т.е. колкото и да ми разправят, че няма сива икономика, това е точно такава. Хората получават едно, а се осигуряват на друго. Затова е виновен не само работодателят, но и работникът, че се е съгласил“, категорична и Зайкова.

Липсата на пълни данни за осигуряването на хората преди 2000 година ще изкриви анализа на НОИ, категорична е Зайкова. „Колегите са изключителни специалисти и аз много ги уважавам. Но, информацията за трите най-добри години се намират в джобовете на бъдещите пенсионери, в техните трудови книжки и УП-та. Всеки избира различно и те нямат информация какво ще избере“, смята специалистът.

Това означава, че хората са ощетени между 20 и 50 процента с бъдещите пенсии. За да няма ощетени, нека си изберат начина на изчисление. Освен това, за да няма подобни случаи и хаос, моля депутатите да не правят подобни поправки в последния момент“, препоръчва Закова.

Икономистът е направила предложенията си до омбудсмана Мая Манолова и до председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.