С добра новина бе официално открито вчера новото отделение по ортопедия и травматология на Университетска болница "Медика Русе".
За първи път в региона в нашето отделение бе направена операция със стабилизация на гръбначния стълб, като пациентът бе изписан на шестия ден след интервенцията в много добро състояние, каза началникът на отделението чл.-кор.проф.д-р Стефан Станчев. 
В момента в Северна България спинална /гръбначна - б.р./ хирургия се прави единствено в УМБАЛ "Медика Русе" с изключение на Варна и частично в Плевен, посочи роденият в Русе професор.
Всъщност отделението работи от ноември миналата година и за изминалите четири месеца и половина в него са извършени редица спешни и планови операции. То разполага с 15 ортопедични легла, разположени по две в стаи, оборудвани със самостоятелни санитарни възли. В операционния блок има изключително добри и съвременни апарати, апаратура за мини инвазивна хирургия, както и с 3D рентген, посочиха от здравното заведение.
Наред с проф.Станчев в отделението работят д-р Гуарав Сети и д-р Пламен Ванев, както и двама специализанти. Екипът лекува опорно-двигателния апарат, хронични заболявания на ставите, остри травми и всички заболявания на гръбначния стълб. Извършва се и протезиране на стави.
Преживяемостта на българина се повиши, което води до повече заболявания на опорно-двигателния апарат. За по-добър стандарт на живот препоръчвам на хората да избягват транспорта, да вървят повече пеш и да консумират качествена храна, посочи проф.Станчев.
Тържественият водосвет извърши отец Искрен, а сред официалните гости бяха депутатът Пламен Нунев, ректорът на РУ и председател на ОбС проф.Христо Белоев, зам.-кметът Наталия Кръстева и редица партньори на лечебното заведение.