В провинция Утрехт е въведена най-високата степен на заплаха 5 като до момента в цялата страната важеше степен 4.

Най-малко един човек е убит при стрелбaта в трамвай в холандския град Утрехт. Още няколко души са ранени. Жертвата е напълно покрита с чаршаф и лежи на пътеката между два вагона, съобщава холандската информационна агенция АНП.

Холандската полиция съобщи, че разследва възможен “терористичен мотив” при стрелбата, уточнява АФП.

Ръководителят на холандската Национална служба за борба с тероризма, Питер-Яап Аалберсберг, заяви в Туитър, че е имало “кризисни консултации”, добавяйки: “Терористичният мотив не е изключен. Информацията все още не е пълна.”

Полицията съобщи, че след инцидента нападателят все още е в процес на бягство.

“Инцидент със стрелба … Съобщава се за няколко ранени. Извършва се оказване на спешна помощ”, съобщава полицията в Утрехт в Туитър. “Това е инцидент с изстрели в трамвай. Няколко хеликоптера са изпратени за оказване на помощ”, се казва в изявлението.

Инцидентът се е случил на площад „24 октомври“, който сега е обграден от служители на реда.

Цялата трамвайна мрежа на града също е спряна.

Холандският премиер Марк Рюте отмени среща със своята управляваща коалиция, след като бе информиран за ситуацията, заявиха официални представители.

“Престъпникът все още е беглец”, каза Аалберсберг, добавяйки, че нивото на терористична заплаха е повишено до степен пет в Утрехт за следващите 18 часа.

От МВнР съобщиха, че към 13:30 часа българско време посолството ни в Хага не разполага с информация за пострадали български граждани. Посолството на България в Холандия следи развитието на ситуацията след инцидента.