От днес стартира поредицата от доброволчески екоинициативи "Бъди активен - спаси живот", организирани от сдруженията "Дунавско сияние" и "Учителска подкрепа". За трета поредна година деца ще събират и предават вторични суровини и ще садят дръвчета в училищните дворове. Тази година инициативата е подкрепена и от Регионалното управление на образованието, арт ателие "Пифчо" и фирмите за управление на отпадъци "Никтранс" и "Бон Фер".
От 18 март до 18 април децата ще събират хартия, която ще подреждат в училище, докато инициаторите на акцията дойдат да я претеглят и извозят. С получените средства ще бъдат купени фиданки, които учениците до 22 април ще посадят в двора на своето училище. За едно дръвче е нужно да се предадат около 250 кг хартия. По време на миналогодишната акция учениците предадоха общо близо 4 тона стара хартия и засадиха дръвчета и храсти в дворните пространства на 10 училища.  
Успоредно с това русенчетата ще могат да се включат в художествената работилничка в ателие "Пифчо", където да изработят специални "тихи книжки" с изображения на изчезващи животински видове. Това ще стане на 23 и 30 март и на 6 и 13 април.