Служители от Първо РУП и от дирекция "Екология" в общината започват проверка на сигнала за зверското насилие над кон в Селеметя, което от петък следобед надига вълни от възмущение в социалните мрежи.
До дни ще има яснота дали това е системно издевателство върху животни или е прецедент, каза вчера директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов.
Жестокият побой е заснет в петък около 11 часа от русенец, който живее в блока зад спирката на улица "Левента" над квартал "Мальовица". Видеото показва как две каруци се завързват със задниците една към друга, след което конете трябва да теглят в противоположни посоки, за да се види кой е по-силен и ще издърпа другия заедно с каруцата. 
Такива състезания се провеждали редовно на полянката до закритото училище "Кирил и Методий". Хазартна страст в дивашкото забавление вкарвал фактът, че сред публиката се правели залози кой ще спечели.
Победата явно се отразява добре финансово на стопанина на животното и това обяснява защо в петък стопанинът на загубилия кон започва да го бие с камшик, а после го налага и с дървената седалка на каруцата, докато добичето пада безпомощно на земята.
Според очевидец на безмилостния бой насилникът е добре познат в околността с прякора Арапа и живее съвсем близо. В махалата се говорело, че някой го пази, защото бил задържан няколко пъти за бракониерска сеч на дърва за огрев и винаги му си разминавало без наказания.
Освен за състезания, тази полянка се използва още за търговия с коне, като продавачите често са румънци, които карат животни с изрядни документи и им прибират добри пари.
Вчера до спирката имаше група роми с три коли и два коня, които свободно пасяха в двора на бившето училище.
Тук няма нито състезания с коне, нито се върти търговия, някой ви е излъгал. Идете долу в Кулата /Средна кула - б.а./, където има пазар за животни, а понякога там се правят и конни надбягвания, надпреварваха се да говорят пред "Утро" ромите.
Други роми от Селеметя, които живеят по надолу в махалата, казаха обаче, че такива състезания за издръжливостта на конете се правят редовно и то със залагания, но до такъв жесок побой над животните не се стигало. Според тях собственикът на коня, когото те не познавали, вероятно се е ядосал, че е загубил пари.
От днес започваме проверка на всички коне в Селеметя, за да установим собствеността им и да видим при какви условия живеят и замърсяват ли околната среда, каза за "Утро" директорът на общинската дирекция "Екология" Георги Игнатов.
Сигналът за издевателството дойде при нас от тел.112  в петък в 16 часа и оперативна група веднага отиде да провери случая. Проверката продължава и когато сме готови, ще съобщим какви са резултатите. Недоумявам защо човекът, който е снимал клипа, не се е обадил веднага в полицията, за да заловим насилника, а е чакал пет часа, заяви началникът на Първо РПУ гл. инспектор Пламен Първанов.