Над 300 масони от Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) се събраха на тържествена церемония в Русе, за да аплодират връчването на една от престижните си награди "Иван Ведър". Тази година носител на нагръдния почетен знак с образа на Иван Ведър е старият Велик оратор на ОВЛБ Михаил Димитров, съобщи trud.bg.
"Михаил Димитров през последните 20 години многократно е доказал приноса си за ОВЛБ както в национален, така и в международен аспект. За мен беше привилегия и чест да му връча наградата "Иван Ведър", коментира пред изданието Великия майстор на ОВЛБ Искрен Йотов.
Наградата "Иван Ведър" е учредена по предложение на русенски масони през 2010 година във връзка със 130-та годишнина от основаването на първата българска масонска ложа "Балканска звезда". Отличието се връчва на всяка нечетна година за съществен принос към развитието и укрепването на масонството в България, за утвърждаване на масонските ценности у нас и в други страни.
Иван Ведър се счита за основоположник на масонството в България. Той е посветен като свободен зидар в ложа №687 от състава на Великата ложа на Англия през 1863 година в Цариград. Съществен факт е, че в края на Руско - турската война през 1878 година Ведър спасява Русе от опожаряване и погром.