Националният съвет на БСП избира водач на евролистата си. Кандидатите да я оглавят са председателят на ПЕС Сергей Станишев и говорителят на партията Елена Йончева.

“Ръководството на партията предлага на Националния съвет на БСП Елена Йончева да бъде водач на листата ни за евроизборите. Ние уважаваме мнението на нашите структури и се вслушваме в тях – от 293 организации, тя е номинирана в 266”. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” и член на ИБ на БСП Драгомир Стойнев. “Елена е олицетворение на борбата за справедливост, човек който не се страхува да казва истината”, каза той и даде като примери оповестената от нея информация за начина на управление на много общини в страната, за начина на изграждане на оградата по границата ни с Турция, за некачественото строителство на инфраструктура. “Искаме тя да е в Европейския парламент, за да продължи битката си за справедливост и там”, подчерта той.

Новината за номинацията на Йончева беше потвърдена и от заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. „Изпълнителното бюро ще влезе на Национален съвет единодушно с предложение за Елена Йончева“, заяви пред бТВ той и добави, че тя има най-много номинации. Зам.-председателят на БСП обяви, че освен Елена Йончева, много гласове са имали и Сергей Станишев, Деница Златева, проф. Румен Гечев, Петър Курумбашев и Момчил Неков.

Йончева е добро решение и за депутатът от левицата Георги Гьоков, който навлизане в централата заяви, че тя отстоява левите идеи и може да прави това и в Европа.

Заместник-председателят на БСП Георги Свиленски не пожела да каже чия кандидатура подкрепя за водач на листата, а заяви, че разчита единствено на правилния избор на гражданите, които, ако искат реална промяна, трябва да изберат левицата.

Кандидатурата на председателят на ЕС Сергей Станишев беше подкрепен от Георги Гергов. „Сергей Станишев трябва да оглави евролистата за предстоящите евроизбори. В противен случай партията ни дава лош знак на социалистите“, каза той на влизане за националния съвет на партията.

Сергей Станишев каза, че не е правилен въпросът дали Станишев или Йончева ще водят евролистата.

„Правилният въпрос е друг. Ще може ли Националният съвет да излезе след пленума обединен за водене на кампанията, която да спечели евроизборите. Убеден съм, че при мъдрост и добра воля ще се намери решение, което да позволи на БСП да покаже, че отиваме да печелим избори, а не да решаваме вътрешнопартийни въпроси”. На въпрос дали би отстъпил водещото място на жена, Станишев заяви, че водачеството на листата не може да бъде самоцел.

Председателят на ПЕС носеше играчка – рицар в червено и обясни, че наскоро Елена Йончева му е била на гости със сина си. „Той хареса един конник, който си прибра и стана една от любимите му играчки и съм му обещал втори, рицар в червено”, коментира той.

Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на Социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев заяви, че водачът на листата трябва да бъде избран от Националният съвет и това е решение на колективния орган.

„Самият аз съм кандидат и всяко мое изявление ще се тълкува в една или друга посока”, каза Курумбашев и подчерта, че БСП трябва да реши дали водачът на евролистата да е партиен член или не.

Нагласите на партията са за победа на евроизборите, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов. „Националният съвет ще избере най-подходящия кандидат“, посочи той. Попитан кой ще подкрепи за водач на листата, Манол Генов заяви, че не иска да влияе на настроенията.

„Ние сме демократична партия, по този начин може някой да ме чуе и да му повлияе”, коментира депутатът. Попитан дали ще бъде пренебрегнат Сергей Станишев за водач на листа, Генов уточни, че няма да бъде пренебрегнат. „Ще има доста гласове, както ще има и другият кандидат. Трудно ми е да направя прогноза”, посочи депутатът.

В отговор на въпрос дали на заседанието ще има точка, свързана с връщане на БСП в парламента, Манол Генов поясни, че няма такава точка в дневния ред. „Доколкото гледам и политолозите са разделени. Половината казват, че е добре да не влизаме, другата, че е добре да влизаме. Не искам да се връщам на унизителните ситуации, на които бяхме подложени и ние по време на гласуванията”, каза още той.

Атанас Мерджанов коментира, че водачът на листата трябва да бъде член на БСП. Беше взето решение това да бъде Сергей Станишев. „Според мен върви един пълзящ процес по департизация, който не е редно в една демократична държава. Няма как партиите да бъдат обезценени, игнорирани от правенето на политика. Прави впечатление, че водачите на всички други политически опоненти ще бъдат ярки партийни фигури”, заяви Мерджанов.

Антон Кутев също коментира предстоящото заседание и каза единствено, че той е за кандидатурата на Сергей Станишев.

Председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов заяви, че който и да е водач на листата за евровота, е важно да излезем обединени след Пленума. „Моите убеждения ще ги изразя вътре. И Станишев, и Йончева, има и други водачи, които са предложени. Ще видим какво ще реши Пленумът”, посочи Паргов и добави, че е важно да се потушат страстите. Според Паргов, водачът трябва да е представител на БСП.

По-късно днес ще стане ясно кой е избран да оглави евролистата на БСП за предстоящите избори през май.