Имаме готовност през 2019 г. да стартираме процедурите за проектиране и строителство на два от участъците от магистралата между Русе и Велико Търново. Те са от Русе до Бяла с дължина 40 км и обходът на Бяла с дължина 35 км. Индикативната стойност на двата проекта е около 670 млн. без ДДС. Третият участък от Бяла до Търново е 58 км, а индикативната стойност е 505 млн. без ДДС. В плен сме на съдебни процедури, като се очаква решение на петчленен състав на Върховния административен съд заради внесена жалба, и веднага след това ще започне възлагането. Това каза шефът на Пътната агенция Георги Терзийски в Русе, който участва във форум за транспортната свързаност на Северна България. Ако в следващите месеци стартират обществените поръчки за избор на изпълнители и няма обжалване на процедурите, които да блокират работата, разработеният график предвижда в края на тази или началото на следващата година да има избрани изпълнители и реалното строителство на първите два участъка да започне в края на 2020 г. или началото на 2021 г. Така първите 75 км от автомагистралата между Русе и Велико Търново ще са готови през 2023-2024, каза още Терзийски.
Той посочи, че има готовност за нови процедури за избор на изпълнител за обновяването на пътя между Русе и Кубрат и при наличие на свободен ресурс по програма "Региони в растеж" ще се направи цялостен ремонт на трасето. 
Ще работим по изграждането на кръгово кръстовище в участъка до магазин "Джъмбо" със съответната сигнализация, така че да обезопасим този участък. Необходими са проектни процедури и най-вероятно финансирането ще бъде по текущата поддръжка и до края на годината се надявам да сме готови с проектирането, каза още шефът на Пътната агенция. 
Председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова отбеляза, че се работи по изготвянето на системен анализ за всички черни точки на травматизъм по пътищата в страната. Тя подчерта, че пътят Русе-Бяла е много натоварен, с концентрация на произшествия и по него трябва да се внимава.
Добрата транспортна инфраструктура е без алтернатива, така както без алтернатива е магистралата Русе-Велико Търново и вторият Дунав мост при Русе. В Северна България трябва да има същата свързаност, каквато има в другата част на страната. Изоставането в икономическото развитие на Северна България се дължи на многогодишното пренебрегване на свързаността. Има прекрасни областни управители, кметове, добре устроени градове, фирми, но за да се развива регионът, най-важно е да има свързаност, каза кметът Пламен Стоилов при откриването на форума.