За първи път в своята история Русенският университет ще обучава студенти по „Растениевъдство“ и „Строително инженерство“. Той е и първото висше учебно заведение в страната, което ще приема онлайн документи за кандидатстване. На online.uni-ruse.bg кандидат-студентите могат да заявяват желанието си да участват в изпит два дни преди самото препитване. Това стана ясно вчера, по време на представянето на кандидатстудентската кампания за следващата учебна година.
Системата функционира много добре и над половината от направените заявки за явяване на предварителни изпити са подадени вече през нея, каза проф. Михаил Илиев, зам.-ректор на РУ. За улеснение на кандидатите цялата информация е качена в интернет страницата на университета, а от ръководството планират срещи с родителите на завършващи гимназисти в Русе и съседните области. Голяма част от децата харчат ненужно много пари на родителите си като избират да учат в чужбина - при нас има в някои аспекти дори по-добри условия, допълни още проф.Илиев. Той предположи, че ако българчетата в чуждите университети учат и тук толкова интензивно, резултатите им ще са и по-добри от очакванията.
2857 нови студенти ще заемат банките, като техният брой е увеличен спрямо миналата година с 45 в редовна форма на обучение и 25 в задочна. Специалностите, за които конкуренцията е най-силна, отново се очаква да бъдат медицинските, педагогическите, компютърните и правото.