Обръщение към служителите на Центъра за спешна медицинска помощ разпространи вчера доскорошният директор д-р Пенка Бахчеванова, която се пенсионира в началото на януари и за мястото й бе обявен конкурс, спечелен от д-р Иванка Маринова в конкуренция с д-р Недка Дикова. Публикуваме го без редакторска намеса.
Скъпи доскорошни колеги,
Следя внимателно протеста, разразил се сред вас миналата седмица, изказаните искания и броя на подадените заявления за напускане. 
Основното искане е за увеличаване на заплатите ви и ако не е д-р Дикова директор, подавате оставки. От опита ми на ръководител на ЦСМП в продължение на 25 години ви уверявам, че увеличаването на заплатите не става и няма да стане от директора или на местно ниво, което обезсмисля този мотив.
Министерство на здравеопазването всяка бюджетна година определя размера на бюджетните средства по параграфи за всеки конкретен ЦСМП. Задължение на директора е да разпредели средствата за работна заплата в съответствие с изработени вътрешни правила за работната заплата. Тази година имаше едно малко увеличение на заплатите за всички работещи в бюджетните институции. Предвидено е ново увеличение до 20% само за работещите в ЦСМП и СПО, което ще получите, без значение кой е директорът.
Досега работехте на 8-часов работен ден, защото когато бях ваш директор, изпълних точно процедурата по Наредбата за определяне на намалено работно време. Основно изискване по нея е да има работни места с над 6 часа работа във вредна среда от 12-часовата работна смяна. Не се въведе 7-часов работен ден в ЦСМП-Русе, защото имахме по-различно натоварване. Задача на всеки един директор при заемане на длъжността е да изпълни отново процедурата по определяне на работните места, за които да се приложи наредбата. Изработването на примерни графици без наличието на проведена процедура с оценка на риска на работното място, е несериозно отношение към въпроса.
По въпроса за защита от агресия, не поставените  от д-р Дикова 2 камери в РКЦ ще ви предпазят. Това също е приоритет на Министерство на здравеопазването, по който се работи отдавна.
Исканията за подобряване условията на труд също са приоритет на Министерство на здравеопазването. ЦСМП-Русе е включен в инвестиционния проект "Подкрепа за развитието на спешната помощ" и резултатите ще бъдат видими съвсем скоро - нови линейки с оборудване, обновяване на материалната база, строеж на нов филиал в Бяла и т.н.
И не на последно място по важност, синдикалната организация към КНСБ в ЦСМП-Русе има важна роля да ви убеди, че проблемите се решават с диалог, а не с подаване на оставки.
Всичко горенаписано обезсмисля подаването на оставки. Те няма да решат наболелите от години проблеми в центровете за спешна помощ. Потенциалните спешни пациенти нямат никаква вина.