„Не разбирам защо Българското национално радио решава да излъчи директно всички концерти от „Мартенски музикални дни“, но без откриването на фестивала. Аз ще се занимая с този случай, за да стане ясно защо Русенската филхармония е лишена от това - да бъде излъчен на живо по радиото нейният концерт“. Това каза вчера на пресконференция диригентът Йордан Камджалов, който в момента подготвя заедно с оркестъра на операта Пета симфония на Густав Малер за откриването на „Мартенски музикални дни“ в петък вечер в Доходното. 
За първи път след Алипи Найденов Русенската филхармония ще открие фестивала, такова нещо не се е случвало от десетилетия, каза още Камджалов. Според него това трябва да стане традиция.  
Архивите обаче припомнят, че от последното русенско откриване на ММД са минали... 9 години! На 13 март 2010 г. филхармониците са изпълнили „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров, Втория концерт за пиано и оркестър на Сергей Рахманинов и Рейнската симфония на Роберт Шуман. Диригент е бил Георги Димитров, а солист - пианистът Евгени Божанов. 
Впрочем маестро Алипи Найденов беше главен художествен ръководител и главен диригент на Русенската филхармония от 1972 до 1991 г. и всички смятат тези години за наистина славни. А между другото, запознатите с историческите перипетии, промени и размествания в културния мир, най-вероятно помнят, че от 1999 г. Русенската филхармония не съществува. Тогава тя е обединена с Русенската опера, като първо се създава Оперно-филхармонично дружество, което по-късно е преобразувано в Държавна опера Русе. Така че, строго погледнато, на концертите свири именно оркестърът на операта, а не Русенската филхармония. 
Колкото до възмущението на Камджалов, който намекна, че БНР едва ли не нарочно дискриминира русенския концерт на откриването, обяснението се оказа далече от скандалното пренебрежение по линията „София-провинция“. На същата дата, 15 март, Симфоничният оркестър на БНР има концерт в София и националното радио е задължено да излъчи пряко изявата на своя оркестър, обясни арт директорът на русенския фестивал Ива Чавдарова. Откриването в Русе ще бъде записано и записът ще бъде излъчен по-късно, няма никаква умисъл, увери тя. И уточни, че наистина много, но не абсолютно всички от концертите се излъчват по БНР на живо. 
Радостно е, че имаме честта да свирим на откриването, при това да представим Петата симфония на Малер, в която радостта, тъгата, голямата мъка вървят ръка за ръка, каза вчера директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. Благодаря на Русенската опера и на г-н Кюркчиев за тази покана, това е едно представително и респектиращо заглавие, което съм сигурен, че заедно с Русенската филхармония ще представим достойно, тъй като тук, в Русе и в оркестъра, духът на перфекциониста Добрин Петков е още жив и благодарение на него тук цари работен морал, какъвто липсва другаде, добави Камджалов. Очаквам едно незабравимо преживяване, каза гост концертмайсторът Иван Пенчев от Софийска филхармония. А флейтистката Надежда Андреева намира предстоящото изпълнение на Петата Малерова симфония за истинско предизвикателство.