Започналото пролетно почистване на дворове, вилни места и градини доведе до рязък скок на пожарите през почивните дни. Противопожарните служби са реагирали на 60 сигнала  предимно на места със сухи треви и храсти, както и на нерегламентирани сметища във вилните зони и около села в региона.
На повечето места произшествията са приключили без сериозни последствия, но има три случая с чувствителни щети и един с пострадал човек.
В неделя следобед в района на автомобилния полигон до ДЗС огънят се разпрострял на 11 дка сухи треви. Около 16.30 шофьор на „БМВ 320“ подценил опасността и се опитал да стигне до полигона през горящата трева, но автомобилът пламнал и изгорял напълно. За радост човекът зад волана успял да слезе от колата и да избяга на безопасно разстояние.
Дървен гараж и стопанска постройка до него изгорели заради запалена от собственика им шума в двора в Ряхово, без да съобрази опасността от силния вятър. Оставен без надзор огън в Бяла пък изпепелил стопанска постройка към къща, която била спасена от пламъците от пристигналите огнеборци.
В неделя около 4.50 часа призори русенските огнеборци спасили мъж от пожар в апартамента му в бл.6 в „Дружба 3“. От жилището на петия етаж излизал дим, а при влизане вътре станало ясно, че собственикът лежи на леглото си и гори одеалото, с което се е завил. Мъжът е изведен навън невредим, причината за пожара е димяща цигара, с която заспал.