Децентрализацията на контрола върху правата за излъчване на музика на публични места вече дават положителни резултати. През първите два месеца на 2019 г. е регистриран ръст от 70% в броя на обектите в Русе с уредени права. Това е резултат от проверките, извършвани от инспекторите в Община Русе и активната съвместна кампания на ПРОФОН и "Музикаутор" за обучение на проверяващите.
 Към момента общият брой на обектите в града, ползващи защитен репертоар, е приблизително 1500, като 710 от тях са заведения за хранене и развлечения, 90 са хотелите и други обекти за настаняване, а около 700 е броят на търговските обекти, съобщиха за "Утро" от ПРОФОН. 
Както "Утро" писа, до тази година с контрола на музикалните права се занимаваше само Министерството на културата, чиито петима инспектори имаха невъзможната задача да покрият цялата страна. По тази причина огромната част от ресторанти, барчета и други публични обекти пускаха музика без да плащат нищо, тъй като рискът да бъдат хванати в нарушения бе на практика близък до нула. От тази година обаче проверките се извършват от общините. 
Заради новите правила в началото на година бе отчетен и бомбастичен ръст на членуващите в местния Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в Русе, които могат да ползват 50% отстъпка от таксите.
Проверки от общинските инспектори ще се правят два пъти годишно. След като се легитимира пред управителя или собственика на даден търговски обект, служителят на общината трябва лично да установи дали обектът има сключени договори за лицензиране. При установени нарушения на Закона за авторското право и сродните му права, а именно нелегално ползване на музика, предвидените санкции варират от 1000 до 10 000 лева. Половината от средствата от събираните глоби се насочват към финансиране на културни проекти в регионите, а останалата част се разпределя към Национален фонд "Култура", уточняват от ПРОФОН.
В улеснение на търговците, ползващи музика в бизнеса си, ПРОФОН и "Музикаутор" са обединили усилията си в създаването на онлайн портала MusicPro.org, в който всеки може да подаде заявка за уреждане на авторските и сродните права с двете дружества едновременно на принципа "на едно гише", както и сам да изчисли размера на годишните такси.