С тази фалшификация, която се прави, се нанася сериозен удар над доверието на хората в НОИ. Излиза, че може да си миньор и да прекараш 20-30 години под земята, но и да не си виждал мина и да се сдобиеш със същите права. Това заяви пред bTV бившият социален министър Иван Нейков за измамите с миньорски пенсии в Силистра. Шестима души бяха привлечени към наказателна отговорност, като сред тях е и директорът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, който е баща на певицата Тита.

"Такова фалшифизиране е възможно само с подкрепа отвътре. Как функционира системата за определяне на пенсиите - човек, който казва, че вече има необходимите години и стаж, за да се пенсионира, събира всички документи и ги представя в НОИ. Хората, които трябва да упражняват този контрол, не само не са го упражнявали, но и са поощрявали подобни измами. Лошото е, че в НОИ има професионалисти, върху които пада това петно", смята той.

По думите му това е престъпление „на белите якички”, а подобно фалшифициране е възможно с подкрепа отвътре.

"Контрола се упражнява на ниво териториално упражнение, Там се взима решението дали да бъде признат осигурителния стаж. На местно ниво Милен Пенчев е достатъчен връх", коментира Нейков.

"Подават се документите, поема ги експерт, който да работи по преписката. Окончателното решение се взима от ръководителя на НОИ. Поне през трима души трябва да мине една преписка", обясни бившият министър.

"Ако погледнем средния размер на пенсията, едва ли тя е била целта. Вероятно, това са предположения, става дума за опит да се получат пенсии в условията на ранно пенсиониране и става дума за пенсии, близки до тавана, тоест над 800 лв.", предполага Нейков.