Две паралелни демонстрации – на привърженици на Николас Мадуро и на признатия за временен президент Хуан Гуайдо – се провеждат в Каракас, съобщи АФП.

В столицата избухнаха сблъсъци между привърженици на Гуайдо и полицията. Служителите на реда отблъснаха демонстрантите лют спрей. Протестиращите скандираха „убийци“ по полицаите.

Пред свои привърженици Хуан Гуайдо обяви, че ще направи обиколка в страната през следващите дни, за да мобилизира привържениците си. Той ги призова да останат единни и мобилизирани на улицата.

Протестът идва в момент, в който цяла Венецуела остана без ток. Електричеството бавно започна да се завръща в домовете на хората след голямото прекъсване преди 2 дни, но днес то отново е спряло в районите, в които вече беше възстановено.

В същото време голям пожар избухна в подстанция в щата Боливар, съобщи порталът Nacional.

Колапсът на енергийната система стана на 7 март заради авария. Националната електрическа компания заяви, че сривът е в резултат на диверсия и е епизод от енергийната война срещу Венецуела. Николас Мадуро пък обвини за това американския империализъм.

Николас Мадуро обяви, че „нови кибератаки“ не са позволили на властите да възстановят електричеството на територията на Венецуела, след масираното прекъсване на тока в четвъртък, предизвикало хаос.

Пред свои привърженици в Каракас, Мадуро заяви, че почти 70% от електроподаването е било възстановено, когато „по обяд имаше нова кибератака срещу един от генераторите, който работеше перфектно и именно тя развали всичко, което бяхме постигнали“, бяха думите на Мадуро.

Николас Мадуро обвини враговете на страната, че са използвали високотехнологични оръжия за атаката срещу електроснабдителната система на Венецуела.

„Те използваха оръжия с високи технологии. Десните екстремисти от опозицията са автори и изпълнители на тези атаки срещу страната. Те използват високи технологии, с които само правителството на САЩ разполага. Ние знаем това, защото Бог винаги е на наша страна, а истината не остава скрита – откъде, как и кой е направил това“, каза още Мадуро.

15 пациенти с тежки бъбречни заболявания са починали, след като не са успели да преминат хемодиализа заради спирането на тока във Венецуела, съобщи неправителствена организация.

„Само за два дни – вчера и днес – 15 души са починали заради липсата на хемодиализа“, заяви Франсиско Валенсия, директор на правозащитната групировка „Codevida”. “Ситуацията на хората с бъбречна недостатъчност е много трудна. Говорим, че 95% от отделенията за диализа, а днес те вече са почти 100%, са парализирани заради липсата на електричество”, заяви още Валенсия.

Той предупреди, че повече от 10 200 души на хемодиализа на територията на цялата страна са застрашени заради спирането на тока във Венецуела.