Конкурсът за директор на Центъра за спешна медицинска помощ-Русе е проведен по всички законови процедури, заявиха вчера от Министерството на здравеопазването. Изявлението бе направено в отговор на въпрос на "Утро" след протеста на група медици от центъра срещу назначаването на спечелилата конкурса д-р Иванка Маринова и позицията на друга група техни колеги, че изборът е правилен и временната шефка д-р Недка Дикова, също участвала в надпреварата, трябва да приеме реалността.
Конкурсът е проведен на 26 февруари и според недоволните от резултата - без да се спазват правилата. По тази причина те дадоха на министерството 10 дни за реакция на искането им за нова процедура. В противен случай заплашиха с напускане.
В четвъртък в Министерството на здравеопазването бяха изпратени две писма - в подкрепа на д-р Дикова и на д-р Маринова.
Конкурсът за директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе е обявен във вестник "Стандарт" на 4 януари 2019 година, както и на официалната страница на Министерството на здравеопазването на същата дата. В срока, определен за подаване на документи за участие в конкурса, са постъпили две заявления. 
И двете кандидатури са допуснати до участие в конкурсната процедура, за което са уведомени писмено по пощата с обратна разписка за датата, мястото и часа на провеждането на конкурса.
На определената дата за провеждане на конкурса са се явили двамата участници, които са уведомени за резултата отново с писма с обратна разписка.
Документите от проведения конкурс се съхраняват в Министерството на здравеопазването и достъп до тях не е предоставян на служители от ЦСМП-Русе, както и на други лица, се казва още в отговора на министерството.
Въпреки обичайния административен стил много ясно се чете позицията, че министерството няма нито причини, нито намерение да насрочва нов конкурс за директор на Спешна помощ в Русе. При това положение би трябвало да предстои издаването на заповед за заемане на поста от д-р Иванка Маринова, а как ще отговорят недоволните от това, предстои да видим.