Специално за първата премиера на нейна пиеса на българска сцена вчера в Русе пристигна от Москва драматургът Надежда Птушкина. Следобед тя видя част от работата на актьорския екип, подготвящ пиесата „Докато тя умираше“ за първото представление в събота, 9 март. След като откъсът свърши, Надежда Птушкина разцелува Мария Сапунджиева, Татяна Цветкова, Ясена Господинова и Филип Аврамов, които участват в спектакъла. 
Още докато следвах преди време в Кинематографичния институт в Москва, имах много приятели българи, но до днес така и не ми се беше удавала възможност да дойда във вашата страна, каза Птушкина. 
„Открихме нейната пиеса заедно с жена ми, актрисата Петя Венелинова, когато останахме впечатлени от руски филм на Олег Янковски. Оказа се, че в основата му стои тъкмо тази пиеса. Затова възложих на преводачката Надя Попова да я преведе, след това поканих Мария Сапунджиева, с която отдавна обсъждаме съвместни проекти, а тя на свой ред предложи за мъжката роля Филип Аврамов“, разказа режисьорът Орлин Дяков. 
За първи път работя в русенския театър и съм възхитена от екипа, който е толкова всеотдаен, каза Сапунджиева. А Филип Аврамов открива в текста на Птушкина истини, които докосват най-съкровени струни - като магията, която събира две същества, изградили си железни защити от света, или горчивото усещане за изгубеното време. Огромно удоволствие са тези наши репетиции - с Мария и Филип, които дълбаят като багери в текста, това удоволствие - да работиш денонощно и с радост, не ми се беше случвало май от студентските години, призна Таня Цветкова. А Ясена Господинова обобщи лаконично и изразително: „Просто ни е много готино!“.