С нова цена, намалена с още 10 на сто, и по нова процедура - пряко договаряне, а не както досега на търг, се предлага за пореден път затвореният преди близо пет години Мега мол, става ясно от публикуваното обявление на синдика Венцеслава Стефанова. След като през февруари цената бе свалена със 70%, но това се оказва недостатъчно, за да се намери купувач, сега тя е орязана с още 10%. И за целия търговски комплекс плюс оборудването на фалиралия супермаркет „Дунавски хали“ се искат само 6 690 342,50 лева.
Сменен е и начинът за продажба. Вместо досегашните търгове, се преминава към процедура на пряко договоряне. Върху продажбата няма да се начислява и ДДС. Прякото договаряне ще се осъществи на 22 март.
Основните задължения на Мега мол са към Банка Пиреос, клон Лондон - 56,6 млн. лева. Точно тази банка през февруари 2014 г. поиска обявяването на мола в несъстоятелност. Сега тя явно бърза да прибере поне малка част от парите си обратно, затова през декември на общо събрание на кредиторите гласува за драстично намаляване на цената.
Комплексът едва ли има бъдеще като търговски център, за него трябва да се търси друго предназначение. Като например магазините да се превърнат в лекарски кабинети, за което обаче пак ще е необходима сериозна инвестиция, предполагат брокери на недвижими имоти.