Трийсетина от работещите в Центъра за спешна медицинска помощ 152 души излязоха вчера на протест срещу избора на д-р Иванка Маринова за директор на центъра след конкурс, в който се е състезавала с досегашната шефка д-р Недка Дикова.
Една част от колегите днес сме тук, друга част са на вторите и на третите си работни места, а трета част изобщо не смее да се покаже пред вас. Ние, които сме на протеста, заставаме зад д-р Дикова, защото тя е една от нас, застана зад нашите искания и живее с нашата болка и проблеми. 

Д-р Маринова също е една от нас, но в годините беше далеч от проблемите ни, работеше във филиала в болницата и дори в сряда, като дойде тук, застана до гаража и изобщо не се опита да разговаря с нас, а след това си тръгна, каза пред медиите фелдшерът Марияна Ганчева.
Никой от колектива няма нищо против и двамата кандидати д-р Недка Дикова и д-р Иванка Маринова, това са наши лекари, които работят от създаване на центъра преди 25 години, много добри професионалисти в системата и двете са заемали отговорни длъжности като отговорници във филиалите съответно в Бяла и Русе. Искаме обаче провеждане на нов конкурс за директор на центъра, но по всички правила и наредби, тъй като предишният на 26 февруари не е проведен по правилата. Ако не се насрочи нов конкурс, ще подадем оставките си колективно, заяви медицинският секретар в ЦСМП Анюта Балевска.
Датата на конкурса не беше определена предварително, но д-р Маринова е била информирана предварително, имала е възможност да се подготви и много по-рано получи резултата, че е класирана на първо място. Д-р Дикова получи писмо с едно изречение, че е класирана на второ място, без да й е представен протокол за оценяването на двамата кандидати, твърди Балевска в подкрепа на настояването на нов конкурс.
Другото искане на протестиращите е въвеждане на седемчасов работен ден, което вече е подготвено от д-р Недка Дикова с всички подробности и изградени графици, но на финалната права било спряно заради провеждане на конкурса.
Ние наистина уважаваме и двамата лекари, но имаме опасение, че зад д-р Маринова стои друг човек, който действа чрез използване на партийни връзки и заплахи по телефона към колеги, които заради това в момента не са тук, заяви фелдшерът Росен Христов.
Нямаме нищо против д-р Маринова, но подкрепяме и д-р Дикова, тъй като с нея постигнахме доста работи, които опитвахме и преди като синдикат, каза председателят на КНСБ в Спешна помощ Светлин Иванов и заяви, че той и синдикалистите подкрепят всички началници, без значение кой ще бъде.
Подготвили сме едномесечни предизвестия за прекратяване на трудовите договори. До 10 дни ще изчакаме какви мерки ще се предприемат от Министерството на здравеопазването и ще решим дали да ги подадем. На практика колегите припознаха в д-р Дикова своя лидер, каза шофьорът на реанимобил Любомир Върбанов. 
В Спешна помощ обаче има и други мнения.
„Във връзка с организирания... протест от малка част от състава на ЦСМП-Русе, организиран в подкрепа на назначения за директор на ЦСМП-Русе д-р Дикова до провеждане на конкурс за длъжността, изразяваме становище, че протестът е организиран от малка група служители на ЦСМП-Русе, приближени до д-р Дикова, които през годините са били най-недисциплинирани, някои от тях с налагани дисциплинарни наказания за неспазване на Правилника за вътрешния трудов ред, срещу които са постъпвали немалко жалби на пациенти по повод пропуски в изпълнение на служебните им задължения“, пише в писмо до медиите, разпространено от началника на склад в службата Нина Генова „от името на всички, които не са се подписали на бланките за подкрепа на д-р Дикова“.
„Възниква въпросът: Защо не протестираха през изминалите 25 години, а се гордееха, че работят в ЦСМП-Русе, известен с това, че е един от най-добре уредените в страната, център, който има репутацията, че служителите в него биваха справедливо възнаграждавани за труда си? 
...Новият директор в лицето на д-р Маринова е изключителен професионалист, комуникативна, познава добре нормативната база, в продължение на 20 години е била отговорник на ФСМП-Русе, има управленски опит придобит в годините при заместването на директора. В резултат именно на притежаваните от нея качества, същата е класирана на първо място на проведения конкурс от МЗ за директор на ЦСМП-Русе, като сме убедени, че конкурсната комисия на МЗ е съблюдавала принципа за обективност и безпристрастност при вземане на своето решение.
Не може да не отбележим, че след назначаването на д-р Дикова като директор на ЦСМП-Русе, обстановката в центъра тотално се дестабилизира, тъй като същата от позицията си на властимащ ежедневно демонстрира пристрастие към един ограничен кръг от хора и проявява неприкрита враждебност към лицата, които не са от близкия й приятелски кръг. Работата на д-р Дикова като директор в отношенията й със служителите се основава единствено на личните й пристрастия към съответния служител, а не на обективна преценка на професионалните качества на този служител. 
През двумесечното си ръководство на центъра д-р Дикова се проявяваше като синдикален лидер, а не като директор на ЦСМП.
...Дългогодишни, доказали се като добри професионалисти служители на центъра бяха принудени да напуснат, а на техните позиции бяха назначени други /също служители на ЦСМП-Русе до този момент/ без съответните компетенции за длъжността, но с предимството да са приближения кръг на д-р Дикова.
Спорен е авторитетът на д-р Дикова сред медицинските среди, тъй като същата е известна с избухливостта си и некомуникативността си.   
Това становище изразява подкрепата за назначения за директор на ЦСМП-Русе д-р Маринова, определена за такъв след обективен и законосъобразен конкурс, проведен от МЗ“, се казва още в писмото.
И д-р Недка Дикова, и д-р Иванка Маринова не коментират официално ситуацията в Центъра за спешна помощ.