ПГ на ГЕРБ обяви своите кандидатури за членове и председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Общо седемте номинации съобщи на брифинг в парламента председателят на групата Цветан Цветанов, според когото партията е подбрала кандидати с високи нравствени и професионални качества.

За председател на ЦИК от ГЕРБ предлагат Стефка Стоева. Тя има богат професионален опит, защото близо 40 години упражнява юридическа професия. Била е съдия във ВАС и е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Тя е заемала и позицията зам.-председател на ВАС.

За член на ЦИК от партията предлагат още Георги Баханов, който от 2014г. до настоящия момент заема тази позиция. Той е бил областен управител на Благоевград и председател на ОИК Сандански.

Следващото предложение е Йорданка Ганчева, също досегашен член на комисията. До 2014 г. тя е работила като юрисконсулт в различни фирми във Варна. Участвала е в много мисии, свързани с изборните процеси, както в държави от ЕС, така и извън него.

Мария Бойкинова е четвъртата кандидатура за член на ЦИК. Тя също е досегашен член на комисията, а до 2014 г. е работила като адвокат.

Най-изненадващото име, на което са се спрели от ГЕРБ, бе това на Александър Андреев, досегашен говорител на ЦИК. През 2014 г. той зае мястото си в комисията от квотата на БСП.

За член управляващите предлагат още Мирослав Джеров – юрист, специалист по гражданско право и син на известния Александър Джеров.

След предложение на „Асоциацията на политолозите в България“, от ГЕРБ издигат и кандидатурата на политолога Димитър Димитров. Той е главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски“, където преподава „Изборни системи“.

От ГЕРБ обявиха още една изненада – парламентарната група ще подкрепи номинации на БСП, без въобще да ги обсъжда. „За нас е важно да дадем поредния важен знак, че ПП ГЕРБ и парламентарната група искат колкото е възможно по-бързо да бъде сформирана новата ЦИК, за да отпадне една от опорните точки на БСП, че изборите ще бъдат манипулирани“, аргументира се Цветанов.

Във връзка с обсъжданата в публичното пространство информация, че социологът Юрий Асланов е евентуалната кандидатура на БСП за председател на ЦИК, Цветанов коментира: „Знам, че той е много добър на „стъкмистиката“, но не знам до колко на обективните данни, които дава като социолог“. „Ако БСП имат смелостта да номинират Юрий Асланов, това ще бъде поредният опит за тиражиране на дезинформация“, каза още той.