Предписания за действия срещу морбили връчва до 13 март Регионалната здравна инспекция на всичките 103 общопрактикуващи лекари в областта, съобщи началникът на отдел "Противоепидемичен контрол" към здравната инспекция д-р Маргарита Големанова. Те са по указание на здравния министър Кирил Ананиев във връзка с лабораторно потвърдените 66 случая на морбили в страната. 
Това се случва две седмици, след като РЗИ изпрати указания до джипитата да започнат да издирват неимунизираните срещу морбили деца в региона. По официална информация ваксина срещу морбили е поставена в на 90% от децата на 13-месечна възраст в Русе и региона.
В Русе няма констатиран случай на морбили, потвърди д-р Големанова. Въпреки това джипитата трябва да извършат преглед на статуса на всички деца в пациентските си листи и тези на възраст от 13 месеца до 18 години, които не са имунизирани, да бъдат ваксинирани незабавно и от 1 до 5 април да се отчетат в здравната инспекция. Отделно неимунизираните ще се отбележат в списък, който ще се представи в отдел "Противоепидемичен контрол", а за неоткритите трябва да се посочи причината, поради която са останали в сянка.