Върховният комисар на ООН за правата на човека поиска от Франция да направи “пълно разследване” на полицейското насилие по време на демонстрациите на „жълтите жилетки”, започнали в средата на ноември миналата година.

В речта си пред Съвета по правата на човека в Женева, Мишел Бачелет заяви, че “жълтите жилетки” протестират срещу “лишаването им от икономически права и участието им в публичните дела”.

“Насърчаваме френското правителство да продължи диалога и спешно да поиска пълно разследване на всички съобщени случаи на прекомерна употреба на сила”, каза тя.

Бачелет припомни, че “неравенствата засягат всички страни” и че “дори в развитите държави хората се чувстват изключени от достъпа до ползите за развитие и са лишени от икономически и социални права”.

Протестиращите “призовават за уважителен диалог и реални реформи, но в много случаи протестите им са посрещани с насилие и прекомерна употреба на сила, произволни задържания, изтезания и други”, каза тя.

От началото на протестното движение на “жълтите жилетки” във Франция в средата на ноември, генералният инспектор на Националната полиция съобщава за около 100 случая на обвинения в полицейско насилие.

Няколко демонстранти твърдят, че са били наранени от изстрели на несмъртоносни оръжия, наричани популярно “огнени топки”, което неотдавна предизвиква спорове във Франция.

Бачелет осъди репресиите със сила при последните протести в Судан, Зимбабве и Хаити.