Депутатите единодушно отхвърлиха ветото на президента Румен Радев и повторно гласуваха промените в Изборния кодекс, които той върна за ново разглеждане в парламента.

В мотивите си държавният глава изрази несъгласие най-вече със завишения праг на преференциите, който според него е „отстъпление от достиженията на изборното законодателство“. Освен преференциалния вот, президентът атакува още текстовете за машинното гласуване, обжалването на актовете на избирателните комисии, мнозинствата при отмяна на решенията им за отхвърляне и правилата за подсъдността.

Днешните дебати преминаха при отсъствието на депутатите от БСП, които вече трета седмица на участват в пленарните заседания. От своя страна ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които формират парламентарното мнозинство, вече заявиха намерението да предприемат своя законодателна инициатива, която да върне старото положение при преференциите.

Активни в днешния дебат бяха от ДПС. „Ние считаме, че истинските ограничения в Изборния кодекс не са отчетени и се надяваме същите да бъдат атакувани пред Конституционния съд“, заяви от парламентарната трибуна председателят на партията Мустафа Карадайъ. Според него огромна част от българските граждани, които се намират в държави извън Европейския съюз, на практика са лишени от избирателни права. По сега действащите правила в тези държави могат да бъдат разкривани до 35 избирателни секции.

„Действията и законодателните решения по Изборния кодекс са част от мощните ерозионни процеси на основите на демокрацията, генерирани и провеждани от ГЕРБ. Историята няма да ви прости това. Всички български граждани, всички партии, за които мирът и демокрацията не са просто декларации, а кауза, няма да ви позволят да се самозабравите“, обърна се Карадайъ към управляващите.

Съпартиецът му Йордан Цонов също изрази несъгласие с голяма част от мотивите на президента. Според него преференциалното гласуване не е основно гражданско право. „Основно гражданско право, дадено от Конституцията е където и да се намираш, да избираш и да бъдеш избиран“, смята Цонев. „Тези български граждани, които се намират извън ЕС, са лишени от правото въобще да гласуват – нито машинно, нито виртуално, нито ръчно, нито наум“, категоричен е депутатът. От движението защитиха завишените преференциални прагове, а според тях дори през годините преференциите са се превърнали в „способ за контролиране на вота“.

Според ГЕРБ пък президентът Румен Радев е обладан от идеята за машинно гласуване. „Дори на Нова година, когато хората се чукаха с чаши, той ни занимаваше с машинно гласуване. Естественият въпрос е той беше ли избран с машинно гласуване? Ако машинното гласуване е предпоставка и единствена гаранция за честност за изборите, ние трябва да преповтаряме президентския вот. Да хвърля кърпата и да преповтаряме президентските избори“, смята депутатът и бивш конституционен съдия Георги Марков. Според него фактът, че Радев е избран без гласуване с машини, дава гаранция за честността на досегашния способ за провеждане на избори в страната.

Намерението на ГЕРБ да върне стария праг при преференциите препотвърди и Тома Биков. „Ще върнем преференциите и ще спечелим изборите не заради правилата на играта, а защото имаме повече избиратели и по-голяма подкрепа от БСП“, заяви той от трибуната. Той разкритикува депутатите от левицата заради днешното им отсъствия от дебатите, които се провеждат в полупразна зала, както и за това, че за първи път в най-новата ни история президентско вето се отхвърля без нито един глас в негова подкрепа.

Този път единни в позицията се оказаха „Обединени патриоти“. „ГЕРБ ни увериха, че ще върнат старото положение за преференциите и няма да покрепим ветото, защото в него се правят доста фалшиви внушения“, заяви Искрен Веселинов и припомни, че ВМРО беше една от партиите, които се противопостави на завишаването на прага.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов, с ветото си президентът се опитва да „внесе съмнение в изборите“, а това не е „държавническо поведение“. „Ние от НФСБ не смятаме, че преференциите носят някаква нова доза демокрация или мажоритарност“, смята Симеонов. „Винаги сме били против засилване на този процент на мажоритарност, от гледна точка на нивото на демократична избирателна култура, която се създава с десетилетия и векове, каквато за съжаление не можем да кажем, че в България е на необходимото ниво. Огромен риск, при прилагането на чисто мажоритарен вот, е тези столове и банки в Народното събрание да се напълнят със силикони, с ботокси, с ритнитопковци и всякакви представители на подземния свят от различните области – общини, градове и села даже. Рискът е много голям“, каза още Валери Симеонов.