"Птиците в изкуството и цар Фердинанд" се нарича изложбата, която ще бъде открита в Художествената галерия на 7 март от 17.30 ч. Тя се организира от Историческия музей в София в партньорство с Националната художествена галерия и още дузина институции, галерии, музеи и издателства. 
За първи път се показват оригинални акварели на автори, илюстрирали едно от най-ценните орнитологични издания - "Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа" от 1897 г. Сред авторите е Пол Леверкюн от Германия, който през юни 1892 г. пристига в България по покана на цар Фердинанд по повод откриването на Княжеския естественоисторически музей и зоопарка в София. Русенци ще видят също акварели с авторски бележки от Джон Джерард Кьолеманс (1842-1912), Еди де Маес, Бруно Гайслер (1857-1945), Отто Клайншмидт (1870-1954) и др. Редом с техните работи има и творби на българските художници Иван Милев, Харалампи Тачев, Николай Ростовцев и др. 
Близо 400 оригинални илюстрации съставляват безценната колекция, която до момента не е била обект на проучване и не е показвана пред публика. Дълго време тя е била смятана за изгубена или унищожена по време на войните. В действителност обаче е съхранена в България. В експозицията е включен също и непоказван до момента официален портрет на цар Фердинанд I, дело на известния художник Никола Михайлов. Изложбата ще остане в Русе до 20 март.