69 парцела пасища и мери от държавния поземлен фонд ще бъдат предложени на търг за отдаване под наем или аренда на животновъди от областта, става ясно от заповед на земеделския министър Румен Порожанов, оповестена от Областна дирекция "Земеделие". Общата им площ е 5801 декара.
Най-голяма част от пасищата са в общините Ветово (2210 дка), Иваново (1336 дка) и Ценово (1177 дка). В община Борово за отдаване за срок от 1 година са предвидени 575 дка, в Бяла - 18 дка, Русе - 336 дка, Две могили - 147 дка. В списъка, утвърден от земеделския министър, няма предложени пасища и мери в Сливо поле.
Началните тръжни цени ще бъдат определени със заповед до края на месеца. Миналата година те варираха в различните землища между 7 и 9 лева за декар. 
Прави впечатление, че предлагането на държавни пасища и мери нараства. През миналата година на животновъдите бяха предложени 4666 дка, а сега свободните парцели се увеличават с 1145 дка, т.е. с около 20%. И тъй като в последните години повечето от тях останаха неизползвани, може да се предположи, че засега за болшинството няма да има оферти.
През миналата година на първия търг през юли животновъди наеха 1902 дка държавна земя в общините Ветово и Иваново. На втория още двама фермери взеха още 199 дка в землищата на Брестовица и Глоджево. И след приключването на търговете останаха неизползвани над 3000 дка.
Търсенето на пасища е слабо, тъй като в Русенско се отглеждат сравнително малко животни в сравнение с други области. А след миналогодишните проблеми с чумата по дребните преживни животни - овце и кози, животновъдите надали са ентусиазирани да увеличават стадата си.