Евросъюзът сериозно се готви за отразяването на кибератаките на руски хакери, имащи за цел намеса в изборите за Европарламент през май, пише в. „Файненшъл таймс“.

Трима високопоставени дипломати заявили пред изданието, че става дума за планирани кибератаки срещу организации на ЕС и за разпространяването на фалшиви новини.

Също така, заявил един от източниците на вестника, САЩ се опасяват, че Русия на практика ще изпробва на европейските избори тези технологии, които ще използва след това при опита си да повлияе на американските президентски избори през 2020 г.

Официални представители на ЕС казват, че възходът на национализма, крайната десница и маргиналните политически субекти в страните на блока и без това създава благоприятна почва за разпространението на дезинформация през социалните мрежи. Но при положение, че и трите основни партии, доминирали досега Европарламента, са с по-слаби позиции отпреди, резултатите от изборите през май ще окажат решаващо влияние на бъдещето на ЕС.

Брюксел се опитва да създаде общоевропейска система за ранно предупреждение за дезинформационни атаки, пише „Файненшъл таймс“. Но много дипломати се отнасят скептично към ефективността на такава система, имайки предвид поляризирането на позициите вътре в Евросъюза както по отношение на Русия, така и на важността на усилията за борба с пропагандата.

Евросъюзът няма единна разузнавателна служба, отбелязва вестникът. През 2016 г. беше създадена обща група за събиране на информация от членовете на ЕС за потенциални атаки. Сътрудници на тази група използват информация от открити източници и са подготвили много отчети и доклади, разпространени сред страните членки на ЕС, но с какво именно се занимава тази група и как се финансира дейността ѝ остава неясно.

„Файненшъл таймс“ припомня, че Кремъл постоянно отхвърля обвиненията за намеса в изборите на други държави и поддръжката на хакерски групи.