Ръмящият в неделя мартенски дъждец не успя да откаже повечето от русенци, които бяха решили да отидат в цетъра на града, за да сведат глави пред Паметника на свободата в памет на героите от Освобождението. Павилионите за мартеници щедро предлагаха трицветни знаменца с пластмасови дръжки, всъщност сламки - по левче за по-малките, по пет за по-големите. Дали българските трикольори са китайски? На този въпрос продавачите предпочитаха да не дават отговор, а само презрително свиваха устни. А от една барака дори промърмориха: "Какво значение има дали са китайски?! Ако си патриот, ще си купиш, а не да се стискаш за левчето!".
Пред самия паметник момчета с кожени якета от мотоклуб "Lowlanders" раздаваха национални флагчета, дори и украсени с мартеничка с трицветно пръстенче. Трите български цвята - бяло, зелено и червено, оцветяваха не само знамена, шапки, шалове и фасади. В градската градина се щураше и едно декоративно куче, облечено с трицветно палтенце, изплетено в цветовете на националния трибагреник. 
Около четвърт час преди обявеното начало на празничната церемония пред паметника се строиха войниците от почетната рота. Кой знае защо, те пристигнаха от военното поделение зад "Ялта" с автобус, макар че ако бяха дошли в строй оттам до центъра, вероятно не само биха пристигнали по-бързо, но и със сигурност биха впечатлили много русенци и биха добавили празнично настроение. 
Духовият оркестър засвири под ръководството на Димчо Рубчев български военни маршове, постепенно се събираха и официалните лица. Трима бяха народните представители, избрали да са на националния празник в Русе - Андриан Райков, Пенчо Милков и Бюрхан Абазов, до тях застанаха кметът Пламен Стоилов и председателят на Общинския съвет и ректор на Русенския университет проф.Христо Белоев, представители на община Гюргево. Направи впечатление отсъствието от празника на Руското генерално консулство. По-късно стана ясно, че руските дипломати са заминали рано сутринта на тържествата на връх Шипка, а оттам са отпътували за София, където вчера се очакваше да пристигне руският премиер-министър Дмитрий Медведев. За русенския празник те бяха изпратили венец.
Важните за България исторически дати припомни в тържественото слово зам.областният управител Валентин Колев. Водещите церемонията актьори го обявиха като областния Галин Григоров, но Колев преодоля смущението и си прочете речта. В която пък кой знае защо бе посочено, че "през 1186 г. започва османската власт по българските земи". Винаги ще бъдем длъжници на поколенията преди нас, защото в най-мракобесните години са успели да запазят българското самосъзнание, българската вяра, българския бит и култура, каза на финала Колев. 
Русенският митрополит Наум отслужи заупокойна молитва за падналите за Освобождението и благодарствен молебен за извоюваната свобода. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя.
Ден преди това, в навечерието на националния празник, в Голямата зала на Доходното здание се проведе концерт с участието на формации и школи от Общинския детски център за култура и изкуство и Младежкия дом.