Финансовият директор на Huawei Мън Уанджоу съди канадското правителство, обвинявайки го в нарушаването на нейните конституционни права. Тя беше задържана от канадските власти по искане на Вашингтон на 1 декември миналата година и е заплашена от екстрадиране в САЩ.

В иска си китайският топ мениджър обвини Отава в злоупотреба с власт и лишаването й от свобода. Тя настоява канадските власти да платят компенсации.

Мън Уанджоу беше арестувана по искане на САЩ заради нарушаване на санкциите, които са наложени на Иран. На 1 март канадското правителство изрази принципна готовност да екстрадира дъщерята на основателя на китайския телекомуникационен гигант в САЩ.

На 6 март Върховният съд на канадската провинция Британска Колумбия ще разгледа делото на Мън и ще насрочи изслушване. Властите не коментират иска на финансовия директор на Huawei. „Ние сме правова държава. Канада осъществява справедлива, безпристрастна и прозрачна процедура по отношение на задържането на Мън Уанджоу“, каза министърът на обществената сигурност Скот Бардсли.