Нараства делът на мартениците, направени от естествени материали в сравнение с миналата година. За тази тенденция споделиха пред БГНЕС граждани, които в последния момент купуват мартеници.

„Хората основно търсят традиционните бели и червени мартеници. Предпочитат по-изчистените, най-обикновената плетка. Най-много се купуват гривнички и мартеници тип брошки, които се закачат върху дреха“, заяви Андреа Андреева, която продава мартеници на бул. „Витоша“.

Тя уточни още, че няма увеличение на цените на мартениците и че традиционно, за да се уважат най-близките за празника, хората отделят между 40 и 60 лв. от семейния бюджет.

На интерес от страна на хората се радват и т.нар. мартеници за дома. Те обикновено са с нестандартен размер. Сред тях са мартениците на Николай Ласкин, който чрез тях пази автентичната традиция, свързана с баба Марта. Те са изработени изцяло от естествени материали – дърво, вълна и плат.

„В част от нашите мартеници вплитаме фолклорните костюми. Съпругата ми ги изработва. Чрез тях българинът се връща към старинните си обичаи и ги показва на своите близки“, обясни Ласкин и добави, че за днешния ден са изработили 8000 мартеници, а от старинните към 50.