Кметът Пламен Стоилов откри официално вчера рекордното в историята на турнира 57-о издание на международния турнир по борба "Дан Колов-Никола Петров". Рекордът всъщност са незапомнените 530 състезатели от 46 държави, 50 от които са медалисти от олимпийски, световни и европейски първенства.
На церемонията в "Арена Монбат" присъстваха почетният председател на федерацията Валентин Йорданов, шефът на Европейската централа Цено Ценов, сегашният президент на родната федерация Христо Маринов, генералният й секретар Валентин Райчев, делегатът на Световната федерация /UWW/ Станислав Сърнек.
"Този турнир се провежда в Русе с изключителното съдействие на г-н Стоилов и общината. Пожелавам на участниците, особено на българските състезатели, победни схватки", каза в приветствието си Валентин Йорданов.
"Русе е спортен град, за нас е чест да бъдем домакини на турнир от такъв ранг. Имаме най-големият шампион в борбата - Валентин Йорданов. Този турнир стана факт благодарение и на него. Нека всички да се чувстват като у дома си. Успех!", заяви Пламен Стоилов
Той получи от шефа на федерацията Христо Маринов много интересен плакет - рамка с паметни медали. 
Особено красив бе моментът, когато на тепиха дефилираха чаровни момичета с табели на участващите държави. Отличното настроение бе допълнено от изпълнения на акробати от русенския клуб "Локомотив" и на танцьорите от фолклорен танцов театър "Найден Киров" с ръководител Богдан Донев.
За съжаление денят за българите в спортен план никак не бе добър. От участниците ни в първите категории до полуфинала стигна само арменецът с български паспорт Айк Мнацаканян.