Документалната изложба "Русия и възстановяването на българската държавност 1878-1885 г." ще бъде открита днес в Историческия музей в Бяла.
"Експозицията правим съвместно с Държавна агенция "Архиви", изложбата първо бе представена в Народното събрание, след това гостува в Москва. В Държавната дума тя бе посетена от много дипломати, историци и общественици и предизвика огромен интерес", поясни за "Утро" директорът на музея Иво Жейнов. Той припомни, че Бяла е второто голямо българско селище след Свищов, освободено по време на Руско-турската война, като в сградата, където днес е разположена експозицията "Освободителна война", от 20 юли до 13 август 1877 г. е била главната квартира на руския император Александър Втори.
Документалният разказ на изложбата обхваща периода от 3 март 1878 г. до провъзгласяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Представени са документи за българските държавни институции, Народното събрание, първата конституция, създаването на министерства и др. Посетителите в музея ще видят и инструкции, и заповеди на Канцеларията за гражданско управление, ръководена от княз Владимир Черкаски, както и временните правила, утвърдени от Съвета на императорския руски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. Оригиналните документи се пазят в Централния държавен архив и военния архив на ДА "Архиви", както и в Руския държавен военен исторически архив и Архива на външната политика на Руската империя.
На 2 март се очаква в тържествата по повод освобождаването на града в Бяла да пристигне председателят на парламента Цвета Караянчева. Програмата й предвижда преди празничната церемония и зарята тя да посети музея и да разгледа експозицията "Освободителна война", каза Иво Жейнов. Той отбеляза, че Караянчева ще бъде първата жена на такъв висок държавен пост, която ще се запознае с музея и неговите богатства. Идвали са царе, министри, хора на изкуството - първата изложба, подредена тук, е била направена от големите художници Иван Мърквичка и Антон Митов, но дама от такъв ранг музеят досега не е посрещал, добави Жейнов.