20 човека в региона на възраст над 90 години с редовни здравни осигуровки въобще не са стъпвали при избраните от тях лични лекари от началото на здравната реформа през 2000 година, съобщи директорът на здравната каса в Русе Калоян Копчев.
Предполага се, че това са живеещи в села без местен доктор хора, които нямат възможност да пътуват за медицински прегледи и грижи, а съдбата ги е дарила с добро здраве, което могат да поддържат с т.нар. бабини рецепти. 
За миналата година малко над 150 000 човека в областта са подлежали на задължителния за всяка година профилактичен преглед, но при джипитата са се явили едва половината - 77 500 души. Останалите не са сметнали за необходимо да отидат на лекар по различни причини, една от които е невъзможността да излязат от работа. За това нарушение законът предвижда глоба от 50 до 100 лева, но досега няма санкциониран нито един жител в областта.
За сравнение през 2017 година на профилактика са подлежали 149 000 русенци, като са я провели само 70 000. 
Тези цифри поставят Русенска област в средата на класацията по непроведени профилактични прегледи, обобщи Копчев. 
Най-съвестните и отговорни към здравето си жители на областта са едва 18 - толкова са хората, които не са пропуснали годишен профилактичен преглед от началотона века. Най-близо до тях за 327 души, посетили личните си лекари за задължителните прегледи 14 пъти. Останалите 150 000 души са пропускали поне пет години.