Втората среща между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп завърши без споразумение.

“Не беше постигнато споразумение този път, но екипите и на двете страни ще де се срещнат и в бъдеще”, заяви секретарят на Белия дом Сара Сандърс.

Двамата лидери напуснаха срещата в отделни коли и без церемония по подписването след сутрешната среща при закрити врати. По график трябваше да има работен обяд и церемония по подписването, но те бяха премахнати от програмата в последната минута, като от Белия дом отказаха да дадат повече информация за промените в графика.

Тръмп: Понякога просто трябва да си тръгнеш

По време на пресконференцията след срещата със севернокорейския лидер, президентът на САЩ заяви, че е трябвало да си “тръгне” от преговорите.

Тръмп добави, че взаимоотношенията му с Ким са много добри, но „ние решихме да не направим нищо”. Не беше добре да подписваме каквото и да е. Ние просто напуснахме. Прекарахме почти целия ден с Ким Чен Ун”, каза още той.

САЩ няма да вдига санкциите

Американският президент заяви също, че няма да има трета среща с Ким Чен Ун. На въпрос дали са започнали да планират следваща среща той отговори „Не, не сме… ще видим дали изобщо ще има”.

Американският президент сподели, че не се е стигнало до споразумение, защото той е отказал да вдигне санкциите, които бяха наложени на Северна Корея. „Беше заради санкциите”, каза той пред репортери и добави „те искаха санкциите да бъдат вдигнати напълно, а ние не можем да направим това”.

Причината за това е, че Ким Чен Ун е отказал да прекрати ядрените си тестове. „Той каза, че ще тества ракети и ще прави каквото си иска с ядрена енергия”, каза Тръмп.