Опасен шизофреник се разхожда на свобода из Русе, рови из контейнерите и е потенциална заплаха във всеки момент за всеки, би тревога вчера пред "Утро" управителят на Центъра за психично здраве д-р Теменужка Матева. 
Болестта на 33-годишния мъж се отключила през 2009 година, а първата й проява била повече от зловеща - отрязал ушите на майка си. След кървавото нападение е отведен в Психодиспансера от полицията и е настанен за лечение. След като състоянието му се подобрява е изписан с предписание какви и колко лекарства да пие, за да не се връща болестта. Младежът обаче не се лекува, а и явно никой от обкръжението му не може да го контролира.
Вследствие на това за изтеклите по-малко от 10 години е воден от полиция след различни кризи 27 пъти в диспансера, а преди два дни е настанен принудително в мъжкото отделение за 28-и път, отново с помощта на полиция.
Въпреки всичко болният категорично отказва да бъде диспансеризиран и да бъде настанен в защитено жилище или в център за настаняване от семеен тип, където да е постоянно под наблюдението на психиатри и така е потенциална опасност за всеки, който ходи по улиците.
Във връзка с поредния пик с проблемите с психичноболни хора в цялата страна д-р Матева и началникът на дневния стационар в Центъра за психично здраве д-р Пламен Панайотов предлагат в Министерството по здравеопазване да се обособи специализиран отдел или дирекция, която да организира, финансира и контролира качеството на предлаганата психична помощ и да определя правилата, по които да работят психиатрите.
Всички психичноболни, които проявят агресия спрямо други хора или извършат обществено опасни деяния, да бъдат диспансеризирани задължително, а не по желание както е в момента, е още една предлагана спешна и важна мярка за защита на обществото. По този начин те ще бъдат проследявани и ще се вижда какво е състоянието им.
Някои специалисти виждат в това наше предложение опит да ограничим правата на човека, но нашата идея е само да ограничим болестта на пациентите, за което е нужна наредба на министерството, обяснява д-р Матева.
Друго не по-малко важно предложение е свързано с превенцията - държавна подкрепа за създаване на дневни стационари, където липсва и развиване на съществуващите, за да има устойчиво предлагане на социални услуги и трудова терапия. Това би позволило на медиците да наблюдават болните и когато установят признаци за влошаване на състоянието им, веднага да предприемат действия, а не да се стига да тежки и опасни за пациентите и за околните кризи.
Не на последно място настояваме и за адекватна финансова издръжка, защото началната основна заплата на медицинските ни сестри е 950 лева, а ние не можем да им ги подсигурим, тъй като бюджетът ни не позволява, подчерта д-р Матева.