Около 385 000 души по света са починали преждевременно през 2015 г. от замърсяване на въздуха, причинено от изгорелите газове на превозни средства, сочи проучване в САЩ, изтъкващо дизеловите двигатели като основен виновник.

Дизеловите превозни средства са отговорни за 47% от смъртните случаи, но цифрата скача до 66% във Франция, Германия, Италия и Индия, където дизелите съставляват голяма част от автомобилите, предава АФП.

Проучването е проведено от два американски университета и изследователи от Международния съвет за чист транспорт (ICCT).

“Проблемът с общественото здраве вследствие на дизеловите автомобили в Европа подчертава необходимостта от стандарти за емисии от световна класа, които да бъдат придружени от стабилни мерки за спазване и прилагане”, заяви съавторът на ICCT Джошуа Милър, призовавайки за спешни действия за замяна с превозни средства с високи емисии.

В широкообхватното проучване фокусът на изследователите е върху емисиите от дизелови и недизелови автомобили, камиони, автобуси, корабната индустрия, както и селскостопанска и строителна техника и тяхното въздействие върху нашето здраве.

Те откриват, че глобалният транспортен сектор е отговорен за 11% от 3,4-те милиона преждевременни смъртни случаи годишно, дължащи се на замърсяване от фини частици (PM2.5) и излагане на замърсяване на озона.

Цената на здравното бреме, причинено от транспортното замърсяване, което води до белодробни и сърдечни заболявания, инсулти и диабет, е скочила до 1 трилион долара (880 милиарда евро) през 2015 г.

Само в Китай около 114 000 души са били убити от изгорелите газове през годината, но това е само 10% от всички смъртни случаи, свързани със замърсяването на въздуха.

В Съединените щати са 22 000 смъртните случая от замърсяване на транспорта, от които 43% са от дизели.

Индия регистрира 74 000 преждевременни смъртни случая от изгорели газове, в сравнение с 13 000 в Германия, 7 800 в Италия и 6 400 във Франция.

Картината е най-лоша в Германия, със 17 преждевременни смъртни случая, причинени от замърсяване на транспорта, на 100 000 жители – три пъти по-високо от средното за света.

Милано, Торино, Щутгарт, Киев, Кьолн, Берлин и Лондон са сред най-смъртоносните градове по отношение на замърсяването на транспорта, отбелязват изследователите.