Борбата е сред най-древните спортове и едно от най-популярните доказателства за това са откритите при разкопки огромен брой глинени съдове, изрисувани със схватки между здрави мъже.
Борби са се провеждали при местни празници, панаири, сборове, на сватби и други тържества. Преди Освобождението са били популярни т.нар. мазни борби, при които състезателите са със специални кожени гащи, наречени каспети, голи до кръста и обилно облети с мазнина, най-често с олио или зехтин. Този тип борба е особено труден за състезателите, но пък силно привлекателен за зрителите. Неговата родина е Турция, а за значимостта му за южната ни съседка говори фактът, че е включен в списъка на ЮНЕСКО като местно нематериално културно наследство.
Мазните борби са популярни и у нас - главно преди Освобождението, но се практикуват и до днес по сборове и други селски празници. Според спомените на Марин Ковачев, те се провеждали без всякакви правила на "алая" - кръг гола земя, в четири категории: леки "тесте" и "кичук орта", полутежки - "биюк орта" и тежки - "баша". Борците сами определяли категорията, в която ще се борят, и само при явно несъответствие съдиите - уважавани възрастни мъже, изваждали някого и го прехвърляли в друга категория. В леките категории се състезавали и местни младежи, докато за тежките категории идвали известни, утвърдени борци от други краища. 
Появата на модерната борба (свободен стил) в Русе датира от 1924 година. Тогава в Спортен клуб "Русенец" се въвежда дисциплината борба. До този момент борбата свободен стил, както и другите практикувани спортни прояви са застъпени само в дружество "Юнак". 
Първият организатор на свободната борба е току-що завърналият се от Френския чуждестранен легион русенец Тодор Пантилеев-Крушака, който е същевременно и треньор на отборите. Впрочем, легионерът харесва и добре познава силовите спортове, защото организира и боксова секция към клуба. Борците тренират на открито, на игрището "Бейма" недалеч от Дунава. За популяризиране и масовизиране на спорта се организират състезания в цирк "Олимпия", където са излъчени и първите шампиони. Тези първи турнири предизвикват интерес сред русенци и провокират и други спортни дружества да въведат дисциплината борба.
За треньор в клуб "Русенец" е привлечен избягалият от Русия бивш преподавател в Московската кадетска школа по борба Никита Димитриевич. Състезателите провеждат тренировки всеки ден, след приключване на работа, а в отбора са включени Иван Мицев, Васил Бояджиев, Тодор Николов-Картофа, Цоню Христов-Колоездача, Иван Цанев-Жихана, Тодор Георгиев-Гробара, Стоил Шаханов и Михаил Дюлгеров. Състезанията се провеждат в кино "Одеон", кино "Аполо", кино "Модерен театър", кино "Глория палас", а по-късно в цирк "Независима България". 
Така се поставя началото на спорта борба в Русенския регион, а успехите на русенските борци не са никак малки. Именно от русенското село Сандрово е рекордьорът по титли в свободната борба и една от най-големите световни знаменитости в този спорт - Валентин Йорданов, който през феноменалната си кариера печели 7 световни и толкова европейски златни отличия.
От 28 февруари до 3 март Русе е домакин на традиционния международен турнир по свободна и класическа борба за мъже и жени "Дан Колов - Никола Петров". Дан Колов и Никола Петров са първите борци, донесли отличия за България. Дан Колов (свободен стил) печели европейското злато през 1936 година на шампионата в Париж, а Петров (класически стил) триумфира със световната титла също във френската столица, но през 1900 година.
Дали на трибуните в "Арена Монбат" няма да седи и да попива хватките на най-добрите борци в света новият Валентин Йорданов? Да си го пожелаем!

Таня ВЕЛИКОВА,
Държавен архив