Заловен е вандалът, който се е фокусирал върху чешмичка в центъра на Русе и я атакува с блажна боя два пъти за 20 дни. Оказа се, че това не е дело на пияна или надрусана младежка компания, каквито бяха подозренията, а мъж на солидните 65 години. Странно в случая е не само поведението му, а и обяснението му за него. 
В 4.15 часа вчера обхождащи бул.“Цар Освободител“ полицаи виждат човек с шапка на главата, стъпил на дарената от Ротари клуб чешмичка срещу Халите и изливащ върху нея оранжева блажна боя. Щом вижда патрулката, нощният дизайнер скача на земята и опитва да побегне, но се оказва, че силно е надценил възможностите си. Откаран е в Първо РУП, където се изяснява възрастта му.

В районното пенсионерът признал, че и първата атака срещу чешмичката, която бе залята с жълта блажна боя на 6 февруари, е негово дело. Второто оцветяване било предприето, защото работници от „Паркстрой“ много бързо изчистили жълтите петна. А като мотиви за поведението си може би най-възрастният задържан за вандалство в Русе посочил естетическо несъгласие. Чешмичката не му харесвала в този си вид и решил да я подобри.
Вчера боята отново бе почистена, а 65-годишният мъж бе задържан за 24 часа и работата с него продължава.
Подобен вандализъм бе извършен преди години и срещу цигуларчето на площад „Хан Крум“. През април 2015-а продавачка в съседен до скулптурата магазин сметнала, че бронзовата отливка на скулптурите Нина Иванова и Лъчезар Дочев е грозна и решила да я позлати. Купила златист спрей и през нощта напръскала изящната фигура, но бе издирена още на другия ден по записи на камерите за видеонаблюдение и се наложи да премахне боята. Месец по-късно жената затвори магазина.