Хиляди румънци протестираха срещу промените в съдебната система. Според медии в Букурещ демонстрантите са били около 10 000, а по-малки протести е имало в още 10 града. Недоволството е срещу указ на правителството, който променя начина на назначение на водещите прокурори. Според демонстрантите промените подкопават независимостта на съдебната система.

Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) се присъединява към протестите срещу приетото миналата седмица от правителството извънредно постановление, което внася изменения в правосъдното законодателство, съобщава Аджерпрес.

Общото събрание на прокурорите от ДРПОПТ е взело решение за ежедневно прекъсване на дейността между 8 и 12 часа в периода от 26 февруари до 8 март, като в този интервал ще бъдат решавани само спешни случаи, свързани с арести, или други нетърпящи отлагане оперативни ситуации.

Решението е взето с гласовете на 221 от общо 231 присъствали прокурори, отбелязва сайтът Зиаре, който определя протестът на дирекцията, известна още като "прокуратура за борба с мафията", като "безпрецедентна акция".

"Прокурорите от ДРПОПТ протестират срещу начина, по който изпълнителната власт в качеството на делегиран законодател реши да приеме четвърто законодателно изменение в интервал от шест месеца чрез извънредно постановление в правосъдното законодателство – органични нормативни актове, от чиято яснота и предсказуемост зависи нормалното функциониране на съдебната система", се посочва в съобщение на ДРПОПТ.

Прокурорите изтъкват, че тези сериозни изменения са в състояние да засегнат както дейността на Висшия съвет на магистратурата и на прокуратурите, така също цялостното функциониране и стабилност на съдебната система.

В петък редица прокуратури и съдилища в страната обявиха начало на серия от протестни действия срещу спорното постановление, а снощи румънци от цялата страна излязоха на улицата, за да изразят солидарността си с магистратите.

Висшият съвет на магистратурата също призова днес правителството да оттегли постановлението.