Първият игрален филм на родения в Русе Камен Донев тръгва по екраните на кината в страната от 22 март. Лентата се нарича "Уют" и всъщност представлява колоритна семейна история, в която авторът е забъркал шеметен коктейл от перипетии, смешки, дрязги, свади, помирявания и какво ли още не, което се случва между две приятелски семейства. 
Сюжетът е повече от актуален - отношенията между двете фамилии, които са си близки от години, се развалят неудържимо, когато 
едното от семействата удря големия джакпот от тотото
Комедията "Уют" е първият игрален филм на Камен Донев. Както е добре известно, русенецът се слави с факта, че неговият спектакъл "Възгледите на един учител за народното творчество" продължава да пълни както столичните грамадни Зала 1 в НДК и "Арена Армеец", така и по-малките салони в страната. Спектакълът вече има повече от 400 представления и по нищо не личи да върви към заник. 
Както признава Донев в едно интервю за софийска медия, той отдавна е искал да заснеме свой филм. Имал свой замисъл да направи собствена киноинтерпретация по драматичната повест "Жетварят" на Йордан Йовков. По думите му обаче, "не бях подкрепен от държавата за пореден път, свикнах с това и реших да финансирам и собствен филм". Точно поради това и 
снимките на лентата продължили доста дълго - цели две години
Той се спрял на три свои едноактни пиеси, които преработва зааедно със своя приятел Борис Радев и поставя в основата на "Уют". Така Камен Донев става сценарист, режисьор, продуцент на своя филм, а освен това самият той участва в него като изпълнител на една от ролите. 
"Мисля, че се получи това, което аз исках. Моето чувство за хумор и моя светоглед, към нашия бит. Темите във филма са взаимоотношенията със съдбата, с парите, със съседите, бъдещето, как живеем, с какви темпове, с какви обороти, какво даваме, какво искаме, как се разминаваме, такива неща...", продължава Донев в столичното интервю. 
Донев посочва и кои имена в киното са му повлияли - Вим Вендерс с филма "Париж, щата Тексас", Еторе Скола, Марио Моничели, Фелини. Според русенеца "Актьорът трябва да бъде актьор навсякъде. Актьорът трябва, дори седейки в едно заведение, да радва хората. Трябва да ги кара да поискат да дойдат при него, да му стиснат ръката. Не да го хвалят или да го обожествяват.
Актьорът е медиатор, той има изключителна отговорност
Той свързва два свята: света на имагинерното, на красивото, на абстрактното, на крайно възвишеното и на изящното - с живота на хората, с бита, с ежедневието. Хората обичат актьорите, а актьорите са длъжни да знаят, че те са много важни - те са като докторите. Те не трябва да бъдат простаци и палячовци. Те трябва да бъдат много сериозни и много истински". 
Актьорите, които изпълняват ролите в първия филм на Камен Донев, са добре познати на зрителите. Това са Стефка Янорова, Албена Колева, Бойка Велкова, Валентин Танев, Захари Бахаров, Николай Сотиров, Ани Пападополу. Заедно със софийските звезди, вече добре известни на българските зрители, специална покана за участие във филма е получил и русенският актьор 
Иван Самоковлиев за ролята на дядото 
в една от двете враждуващи фамилии. Освен това на екрана изгрява и едно младо дарование - Патриция Пъндева, която е една от талантливите актриси в драматичния театър в Пловдив, за които се говори. 
Снимките на филма са приключили през декември 2017 година. Очакваше се, че той ще излезе на екран през 2018-а. Сега вече е ясно, че датата на първата прожекция е 22 март. В София, в кино "Арена". Кога филма ще могат да гледат и русенци, за да се порадват на дарбите на своите талантливи съграждани Камен Донев и Иван Самоковлиев? Отговорът на този въпрос тепърва предстои.