Имитации на качествен зехтин в магазините е открило проучване на „Активни потребители“. Производители слагат подвеждащи етикети под формата на снимки с маслини на „зехтин“ в който маслиновото масло реално е 20%. При други марки е спестена информация, например отсъства надписът за по-ниска категория зехтин (pomace). Има опити да бъдат заблудени потребителите и затова когато етикетите не съдържат достатъчно информация, и/или тя е представена по нечетлив или манипулативен начин. 
Лабораторните тестове са установили несъответствия в състава на 3 марки.
„Активни потребители предлагат и прост домашен метод, с който можете да се ориентирате с голяма вероятност във вида на зехтина. Поставете бутилката в обикновен хладилник при температура 4-10 градуса в изправено положение. След 12 до 24 часа внимателно и без разклащане извадете бутилката и я сложете права на добре осветено място, желателно на дневна светлина. 
1. При продължителен престой при 4-11 градуса оригиналният зехтин се втвърдява по специфичен начин. Наблюдават се твърда и течна фаза. Твърдата се състои от едри топчета с диаметър около 1 сантиметър (или повече) и/или люспи и/или парчета с неправилна форма, които плават в останалата течна част (фаза) на маслиновото масло и не се утаяват на дъното на бутилката.
2. Ако съдържанието остане напълно течно, най-вероятно в бутилката имате слънчогледово масло. 
3. Ако съдържанието на бутилката се втвърди напълно (без течна фаза) това не е екстра върджин зехтин, а най-вероятно е рафинирано масло.