И голямата награда за най-иновативен ИТ проект за 2018 година печели... Професионален футболен клуб „Левски“. Такова изненадващо съобщение прозвуча на церемонията по награждаване на победителите в традиционния конкурс, организиран за петнадесета поредна година от ICT Media, в лицето на Computerworld България. Целта на инициативата е да бъдат представени най-значимите, мащабни и ефективни ИТ проекти по изграждането и използването на информационни системи и решения в българските компании, предприятия и институции в национален мащаб през съответната година на провеждане на конкурса.
Наградата за ПФК „Левски“ всъщност е напълно логична и се дължи изцяло на партньорството с русенската ИТ компания ReCheck. „Сините“ получават приза за „интегрирането на блокчейн базирана система с цел опазването на интелектуалната собственост на клуба“. Тази технология е разработена от ReCheck, а към момента „Левски“ е единственият клуб в света, който използва подобно иновативно решение.
Както „Утро“ писа, целта на партньорството между футболния клуб и русенска фирма е да се направи невъзможна продажбата на фалшиви фенартикули от трети лица, които не разполагат с оригиналните продукти или лиценз. Проблемът се решава с вграждането в оригиналните артикули на електронни носители - NFC тагове, QR кодове, серийни номера. Феновете могат да сканират тези идентификатори със своите мобилни устройства, с което се уверяват в неговата автентичност.