Комисията за защита на потребителите (КЗП) e забранила нелоялна практика на търговец, който е продал на свой клиент демонстрационен телефон за нов. Върховният административен съд е потвърдил решението на контролния орган, съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов.
Човекът си закупува телефон, който му се представя за нов, а се оказва, че това е мострен модел, който е бил дълго време изглежда в съответния шоурум, защото той установява, че в паметта на устройството има съхранени снимки, направени преди няколко месеца. Разочарованието е голямо и в случая става въпрос за нелоялен подход от страна на този, който е предложил въпросната стока, представяйки я за нова, обясни Маргаритов.
По-често обаче в сектора телекомуникации нелоялните практики са свързани с договори за различен тип услуги. Има случай, в който потребител се оказва обвързан с договор, без да го е подписвал. От него е изискано да плати сметки за това, че е ползвал услуга. Оказа се, че той е получил оферта по телефон, водил е някакви преговори за сключване на сделката, но договор така и не е подписвал, даде пример Маргаритов.
Дори тогава, когато потребители са атакувани по телефон или чрез други комуникационни средства с предложения за определени договори, без да има подпис на хартиен носител, пък било то и изпратен по куриер и върнат обратно по търговеца, правоотношение не може да се породи и съответно не могат да възникнат задължения от такова нещо, посочи председателят на КЗП.